Надпреварата „Хакатон: Промяна за „Шести участък“ стартира с официална онлайн сесия, в която се включиха участници, ментори и партньори. Инициативата се организира от Община Габрово и „Студио Комплект“ – София в рамките на международния проект СИНЕМА. Тя ще продължи до 25 февруари 2021 г., когато ще бъдат представени разработените иновативни идеи за възраждането на емблематичния квартал.

В приветствието си кметът на община Габрово Таня Христова мотивира участниците с думи за важността на екипната работа и ангажираността към темата. „Заедно от всички нас зависи да се случи промяната в „Шести участък“. Убедена съм, че споделянето създава и свързва добрите идеи – онези, които ще направят „Шести участък“ истински жив и привлекателен. Да събудим предприемчивостта, бизнес инициативността и творческите нагласи у хората!“, каза кметът. Тя окуражи отборите и им пожела работата да протича с освободени и креативно настроени мисли, които да произведат най-подходящите и смели предложения. „Мечтайте за „Шести участък“ с уважение към миналото и с мисъл за бъдещето му!“, допълни Таня Христова.

Форматът събира 20 участници с различни професии и опит от Габрово, София, Велико Търново и Трявна. По време на хакатона (технологично състезание) те ще работят в три отбора, водени от трима вдъхновяващи ментори. Това са творческият деятел Галин Попов, архитектът Делчо Делчев и бизнес консултантът Неви Коева. Експертите ще напътстват отборите в търсенето на най-добрите идеи по предизвикателството „Подкрепа за съществуващия бизнес в „Шести участък“ и привличане на нов посредством креативните индустрии“.

В първия ден хакатонците сами измислиха имена на своите тимове, залагайки на специфични образи от квартала – отбор „Ковачите“, отбор „Дюкян“ и отбор „Споделена емоция“. В специална сесия „Мозъчна атака“ те си представиха как би изглеждал идеалният „Шести участък“ и набелязаха основните отправни точки за справяне с предизвикателството.

Любопитен поглед върху възприятията на участниците дава допитването чрез асоциации. Според отговорите най-характерният аромат за „Шести участък“ е този на вкусната храна, дървото и влагата. Сред представите за звук са камбаненият звън, глъчката и тишината. Кафявото се откроява като цвят, старинните къщи като символ, а най-подходящото определение за квартала според анкетираните е „Сърцето на Габрово“.

Жури с председател кметът Таня Христова ще определи отбора финалист, който ще получи професионално бизнес и маркетинг консултиране, както и още стимулиращи награди. Членове на журито са Ралица Манолова от Обществен дарителски фонд, Николинка Хинкова и Румен Георгиев – представители на местния бизнес, и Мирослав Живков – художник и фотограф.

Ще се оценява въздействието на предложението върху търговците и посетителите, цялостното усещане за атрактивността на квартала и изпълнимостта на идеята.

Община Габрово обявява обществена поръчка „Изпълнение на Инженеринг за изграждане на сцена на открито в „РЕМО „ЕТЪР“
23 февруари 2021
115 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ГАБРОВСКОТО МАШИНОСТРОЕНЕ (част 3)
24 февруари 2021