От ляво надясно: Кметът на община Велико Търново Даниел Панов, кметът на община Враца Калин Каменов и кметът на община Габрово Таня Христова

Кметът на община Габрово Таня Христова участва в онлайн среща за представяне на наръчника „Възможности за българските региони в светлината на Европейската зелена сделка“. Събитието бе организирано от българския евродепутат Ева Майдел. В него се включиха вицепремиерът Томислав Дончев, бившият премиер на Полша и председател на Европарламента Йежи Бузек и кметове на областни градове от Северна България.

„Политиките за енергийна ефективност са един от малкото икономически ефективни начини да се подобрят условията на градска и околна среда и да се повиши удовлетвореността на гражданите от условията на живот и качеството на общинските услуги – удобен и беземисионен градски транспорт, чист въздух и природа, уютни училища и детски градини, комфортни жилищни сгради и по-малко енергийно бедни домакинства.“ Това заяви Ева Майдел, която е член на комисията по енергетика в Европейския парламент.

Евродепутатът Ева Майдел

От своя страна кметът на Габрово посочи, че за да успеят инициативите за енергийна ефективност и да станат реално изпълними идеи, е необходимо да се води открит и честен диалог с гражданите и с бизнеса в общината. „Това не би било възможно без подкрепата от експерти и администрация. Всяка една инициатива трябва да се базира на добър анализ, който да показва начините за намиране на правилното финансиране.“, отбеляза Таня Христова.

В практическия документ, представен днес, е предоставена информация как общините могат да планират по-ефективно енергийната ефективност на сектори като транспорт, сгради, осветление, производство и потребление на енергия на своята територия, да развиват партньорства, да подобрят комуникацията и капацитета си.

От ляво надясно: Модераторът на срещата Добрина Чешмеджиева и изпълнителният директор на „ЕнЕфект“ Драгомир Цанев

Справочникът е изготвен по инициатива на Ева Майдел с експертната помощ на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“. Стремежът е да се подпомогнат усилията на българските общини за устойчиво възстановяване и постигане на енергийните и климатичните цели на Европейския съюз.

Цялото събитие можете да гледате на запис тук: https://www.facebook.com/EvaMaydell/videos/334811237876242

Новият етап в регионалното развитие възлага значителни отговорности на кметовете по прилагане на принципите на Зелената сделка. Една от първите стъпки е въвеждането на системни методи за управление на енергопотреблението. Общинското енергийно планиране е сравнително нова задача за местните администрации, която ще придобива все по-голямо значение в цялостните концепции за развитие на регионите. Бъдещите проекти, насочени към постигане на екологичен и енергиен ефект, ще трябва да бъдат подготвяни и осъществявани на нов пазарен принцип, което изисква привличане на повече частни инвестиции и в публичната сфера.

 

 

 

Проект iPLACE с конференция в Дните на Европейската индустрия 2021
18 февруари 2021
Решения от заседание на Общински съвет – Габрово, проведено на 18.02.2021 г.
18 февруари 2021