Кметът на Община Габрово Томислав Дончев участва в немско-българска конференция на тема „Междурегионално сътрудничество” заедно с кмета на Щутгарт д-р Волфганг Шустер. Форумът се проведе на 4 април 2009 г. в София. Срещата беше открита от столичния кмет Бойко Борисов. В нея участваха още ръководителят на Фондация "Конрад Аденауер" в София Андреа Фон Белов, евродепутати, кметове, председатели на общински съвети и общински съветници.

В рамките на конференцията, кметът на Община Габрово Томислав Дончев изнесе лекция на тема „Регионално развитие”. Пред колегите си от страната той разви своята позиция относно необходимостта от завършване на процесите на децентрализация – гаранция за прозрачност, защита на обществения интерес и максимална информираност на гражданите за действията на властта. В своето изложение относно нуждата от адекватно използване на средствата от ЕС и справедливо разпределение на бюджетните средства, габровският градоначалник убеди аудиторията във важността на местното самоуправление.

В своя коментар на изложените проблеми и направените констатации в сферата на регионалното развитие, д-р Шустер подкрепи габровския си колега, като изтъкна, че години наред преди обединението на Германия движеща сила са били отделните градове и според него, и на европейско ниво отново ще бъде така. Той призова кметовете да се борят за децентрализация и да се обучават да боравят само със собствени приходи, а не с очаквани от някъде пари.

Представяне на проекти по ОП "Регионално развитие"
5 април 2009
Смехотерапия в габровската болница
7 април 2009