Четиридесет и един опълченци бяха обявени посмъртно за почетни граждани на Габрово, а г-жа Милка Пурел получи почетния знак на града на тържествена церемония в Художествена галерия Христо Цокев. На събитието присъстваха представители на местната власт, областния управител, представители на духовенството, бизнеса, културните институти в града, почетни граждани, бивши кметове, граждани и гости.

Тържеството се състоя на духовния празник на Габрово - 14 октомври, когато църквата почита паметта на св. Петка, и започна с обръщение на протоерей Руслан Личев, архиерейски наместник на Габрово. Той се обърна към присъстващите с посланието, че нашето място на земята е да бъдем светлина в нашите дни: "Бъдете близо един до друг в този духовен ден на Габрово, за да бъде той онзи стожер на духовността, както в миналото, така и днес. Стожер на любовта, която трябва да имаме един към друг, любовта към Бога, която да пази и закриля родния ни град."

Председателят на Общински съвет Габрово Климент Кунев приветства гостите като начерта пред тях своеобразна линия на времето. Той започна с изложбата от икони в залата, които датират от преди 200 години, с приписката, която преди 160 години съобщава за обявяването на Габрово за град и също беше изложена, с опълченците, които добавяме в почетната книга на града и преди 142 години се бият за свободата ни. На линията на времето бяха нанесени присъстващите в залата, които в момента работят, творят и се грижат за града ни, и г-жа Милка Пурел, която прекрасно познава и съхранява този отрязък от време. Последни в линията на времето бяха младите пианисти от школа "Весела" и младата изпълнителка Кристина Неделчева, на които беше поверена музикалната част от вечерта. Те се изявиха с акапелно изпълнение на песента "Хубава си, моя горо" и произведения на Шопен и Чайковски. "Убедени сме, че времевата линия на Габрово не спира, въпреки че виждаме само тези след нас. Но те вече са начертали своята следа. Затова сме спокойни за необозримото и сме горди с тях, с таланта им, с наградите им и с българския им дух." - отбеляза Климент Кунев.

Заместник кмета на Община Габрово Нела Рачевиц също се обърна към присъстващите:

"Доколко истински габровци сме днес, носим ли посветеността на Васил Априлов и д-р Никола Василиади, състраданието на жените от Майчина грижа, щедростта на дядо Миньо Попа, задълбочеността на д-р Петър Цончев и Илия Габровски, предприемчивостта на Иван Калпазанов, Иван х. Беров, Пенчо Семов, закачливостта и зевзеклъка на Александър Керков, визионерството на Лазар Донков, мащабите на Христо Явашев …

...габровският дух е двигателят на всичко, с което се гордеем в този град, с днешна дата!

Той ще продължи да вдъхновява нашите деца и млади хора, които трябва да знаят, че живеят в осем вековно селище, в люлката на светското образование, където духовността, трудолюбието, волята и съзиданието са на почит. Те трябва да помнят, че в гените им е кодирана храбростта на габровското опълчение и мощта на индустриалното чудо и културен подем, родени тук, край бреговете на Янтра. И да се гордеят с днешните успехи на Габрово, с решителността, с която той отстоява правото си да се променя и развива като съвременен, умен и зелен европейски град."

Поздравителни адреси бяха получени от Областния управител, съседни на Габрово общини и Технически университет - Габрово.

Повече за носителя на почетен знак г-жа Милка Пурел можете да прочетете тук.

Повече за габровските опълченци можете да прочетете тук.

Снимки от вечерта можете да разгледата в линк към фейсбук страницата на Община Габрово - тук.

 

 

Милка Пурел е носител на почетния знак на гр. Габрово
15 октомври 2020
Орловци с нов кът за отдих, детската площадка на ул. „Петър Михов“ – обновена
15 октомври 2020