В навечерието на 90-ата си годишнина г-жа Милка Пурел беше удостоена с почетния знак на град Габрово за нейната изключително значима дългогодишна и последователна работа за изследване и популяризиране на габровското минало и настояще.

Това се случи на тържествена церемония, в присъствието на представители на местната власт,  областния управител, представители на духовенството, бизнеса, културните институти в града, почетни граждани, бивши кметове, граждани и гости.

"Г-жа Пурел е пример как се работи със сърце и душа за проучването, съхраняването и популяризирането на историята на нашия град", сподели с гостите г-жа Стефка Вуцова от Държавен архив - Габрово, които, заедно с Регионална библиотека Априлов-Палаузов, са вносител на предложението.

Милка Пурел е един от най-изявените педагози и краеведи в наше време. Родена е на 23 октомври 1930 г. в с. Крамолин, но още от детска възраст живее в Габрово. Завършва руска филология във Великотърновския университет и задочно следдипломна квалификация в Институт „А. С. Пушкин” - Москва. Дългогодишен учител в Първа прогимназия „Радион Умников” и ОУ „Ран Босилек” и осем години хоноруван преподавател в Техническия университет. Автор е на редица публикации с педагогическа насоченост.

Творчески върхове в нейната дейност са книгите й „Школска стряха” (летопис на ОУ „Ран Босилек”, изд. през 2000 г.), „Габровци на XX век” в три тома (2001, 2003, 2005 г.), „Габровци и стопанският подем” (2008 г.) и „Габровци на XX – XXI в. Габрово и неговите златни деца” (2009 г.) – високо оценени, както от габровската общественост, така и от специалисти в България като безспорен принос в историята и развитието на Габрово.

Г-жа Пурел е един от учредителите на Граждански комитет „Памет габровска”, дарител на Държавен архив – Габрово и на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”.

За дългогодишната си педагогическа дейност, за големия си принос в изследването на историята и развитието на града и във връзка с предстоящата й 90-годишнина г-жа Милка Иванова Пурел е предложена да бъде удостоена с Почетен знак на Община Габрово.

Повече снимки от деня можете да видите във фейсбук страницата на Община Габрово в линка.

 

 

Четиридесет и един опълченци бяха обявени посмъртно за почетни граждани на Габрово
15 октомври 2020
Габрово ще продължи да вдъхновява нашите деца!
15 октомври 2020