Художествена галерия "Христо Цокев" представя изложба с творби от Националния пленер по живопис "Боженци" 2020. Откриването ще се състои на 11 септември /петък/ от 17.30 часа при спазване на всички противоепидемични мерки.

Проф. дн Антоанета Анчева, Иво Бистрички, доц. д-р Красимир Русев, Момчил Георгиев – Момчи, Радослав Нейчев, Стоил Мирчев и Цвета Петрова са участниците в настоящото издание на пленера по живопис, организиран от ХГ „Христо Цокев“ и Съюза на българските художници.

Авторите ще покажат картини, създадени по време на едноседмичният им творчески престой в базата на СБХ в Боженци.

Изложбата е своеобразна премиера на проф. дн Антоанета Анчева, Момчил Георгиев – Момчи, Радослав Нейчев и Стоил Мирчев пред габровска публика. Това е първото им участие в изложба тук. Иво Бистрички е участник в 23-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, през 2017г. Доц. д-р Красимир Русев бе представен със своя творба в изложбата „Временен баланс - непрестанни трусове", организирана от ХГ „Христо Цокев“, през ноември 2016 г. Цвета Петрова получи право на участие в пленера след номинация в Национална изложба „Пролетен салон на жените художнички“ 2020 г, също провела се в габровската галерия.

Пленерът по живопис „Боженци“ започва историята си през 1975 г., като международен. С малки прекъсвания се провежда и до днес. Организира се в уникалния архитектурно-исторически резерват, село Боженци в централна Стара планина  близо до Габрово.

Традицията е нарушавана два пъти, като домакинството е предоставяно по веднъж на етнографския музей „Етър” и на Соколския манастир.

През годините с организацията се е занимавала основно групата на габровските художници. С пленера са свързани имената на Никола Николов, Иван Кънчев, , Иван Христов – Грога, Минчо Минчев и редица други габровци. Провежда се през есента, а от 1977 г. започва паралелно пролетно издание в което участие вземат млади автори. Провеждало се е в началото на април – през пролетната ваканция на студентите. Първите участници в така наречения „младежки пленер” са били: Йордан Лазаров, Димитринка Грънчарова, Цветан Колев, Дянко Колев, Иван Кънчев, Иван Цачев, Амалия Минчева, Минчо Минчев, Иван Бараков, Иван Банков, Ема Вертерова и Цеца Великова.

Възрожденската атмосфера и балканджийският дух  превръщат архитектурния резерват в предпочитано място за творческа изява. 

Пленерът по живопис „Боженци” е от изключително значение за габровската галерия, тъй като чрез него във фонда е сформирана богата колекция от съвременно международно изкуство. Авторите са предимно европейски, представители на различни течения, изразители на най-характерните художествени явления от съответните национални школи. В Боженци са били художници с ярка инвенция, някой от които с изключително авангарден подход.

Целта на пленера е да осъществява обмен между творци от различни страни, художествени школи и тенденции в изкуството.

Кметовете на Габрово и Севлиево са представителите в бъдещия Регионален съвет за развитие
10 Септември 2020
ФИНАЛЪТ НА #ГАБРОВО ХАКАТОН ЩЕ СЕ ИЗЛЪЧВА НА ЖИВО
11 Септември 2020