Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ ще открие четиридесет и четвъртото издание на международния фестивал "Дни на камерната музика". Макар че ще се проведе в съкратен вид, фестивалът продължава своя път, като концертите ще се състоят в зала „Възраждане“, а не на традиционното място в Художествена галерия „Христо Цокев“.

На 8 септември, вторник, от 19 часа, в зала „Възраждане“ „Софийски солисти“, под ръководството на Пламен Джуров, ще изпълнят музика от Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Йозеф Хайдн, Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг Ван Бетховен. Програмата е посветена на 250г. от рождението на Лудвиг Ван Бетховен и включва любими автори на Бетховен, от които той се е учил през целия си живот. Солисти ще бъдат цигуларите Йордан Димитров, Орлин Цветанов и Емил Бошев.

Тази година концертите по време на фестивала ще бъдат 4 на брой, но въпреки това афишът е разнообразен и застъпва широк жанров спектър, включително и джаз. Целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на високо образованата габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин пряко участва както в програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър.

Някои от концертите имат свое мото, което ще помогне на всички, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала да се ориентират по-лесно в музикалните послания. Запазва се и традицията да има концерт на открито градско пространство. На 10 септември, четвъртък, от 20 часа, на откритата сцена ИМКА в двора на Дома на културата, под надслов „ДЖАЗ В ЛЯТНА НОЩ“, ще се изявят известните габровски джаз музиканти Благовеста Косева и Цветомир Цанков /вокал/, Стефан Здравески /саксофон/, Теодор Петков /пиано/, Стефан Косев /баскитара/ и Красимир Георгиев /барабани/. Входът за този концерт е свободен, а за останалите билети могат да се купят на касата на зала "Възраждане" преди концертите. Цени на билетите 5 лв. За ученици, студенти и лица над 65 г.- 3 лева, абонаментна карта за всички концерти – 11 лв., абонаментна карта за ученици, студенти и лица над 65 г. - 5 лв.

 

Победителите в първото издание на „Обредна трапеза“
6 Септември 2020
„Следвай вдъхновението си!“ със Светлин Наков - на финала на #GabrovoHackathon
8 Септември 2020