От 5 до 8 март, кметът на Община Габрово Николай Сираков бе на посещение в гр.Аалст, Белгия, по покана на колежката си Илсе Юйтерспрот. Официалният повод за визитата бе известният в цяла Источна Фландрия тридневен карнавал, който бе посетен и от сценаристите на габровския карнавал, които всяка година пътуват до Белгия, за да се заредят с идеи.

Три дни, 50 000 посетители, 80 карнавални групи и много настроение, което изпълва целия град. Карнавалният парад започва след обяд, като трасето, което обхваща е над 10 км. Четиридесет доброволци от фестивалния комитет следят за придвижването на огромните платформи. Всички местни служби - полиция, пожарна, лекарски екипи, както и доброволци от немския червен кръст бдят за сигурността на празнуващите. Процесията започва в 16 часа и завършва по тъмно, малко след 21 часа. Спектакълът е зрелищен, най – вече заради светещите костюми на най – големите групи, които минават последни. Специално жури оценява тяхното представяне, като наградата е само една и се присъжда на най – атрактивната формация.

Програмата на посещението включваше също среща със заместник – кмета на Аалст по благоустрояване и устройство на територията – госпожа Ан Ван де Стеен. Договорено бе посещение на ВиК инженери от Аалст, които първоначално изявиха желание да се запознаят с водния проект на Габрово. Разговори бяха водени и по отношение на обмен на добри практики в областта на градското планиране.

Интересни и полезни бяха посещенията в болница О.L.V. – по-специално отделенията по инвазивна кардиохирургия, хемодиализа и центъра за спешна медицинска помощ. След разговор с директора на местната търговско – промишлена палата бяха направени конкретни договорености за обмен на информация и участие на наши фирми на бизнес изложенията в Аалст и Гент тази година.

Тържествено слово на кмета на Габрово Николай Сираков по повод 133 години от Освобождението на България
3 март 2011
Община Габрово обявява процедура за финансиране на проекти в областта на културата за 2011 година
14 март 2011