Мартин Копчев и Ясен Пенчев от Габрово са сред финалистите в тазгодишното 20-о издание на елитния международен конкурс по програмиране CodeIT. Учениците са възпитаници на Природо-математическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“.

По случай юбилея на състезанието са наградени 20 талантливи информатици, сред които представители на България, Република Северна Македония и Република Сърбия. Десетокласникът Мартин Копчев заема шестото място в топ 15 на най-добрите състезатели, а Ясен Пенчев от осми клас е трети в класирането при младежите.

Участниците в онлайн събитието © „Мусала Софт“

Церемонията по награждаването се е състояла вчера в онлайн формат. Официално обръщение чрез видеоконферентна връзка са отправили президентът на Република България Румен Радев и Карина Ангелиева, зам.-министър  на образованието и науката.

Над 180 състезатели на различна възраст са участвали в юбилейното издание на конкурса. Големият победител в CodeIT 2020 е Виктор Лучич от Сърбия – студент във Факултета по компютърни науки в Белград.

CodeIT е един от първите частни конкурси по състезателно програмиране в света, създаден през 2000 г. от „Мусала Софт“ като национално състезание. Днес CodeIT събира стотици участници от България и света, без ограничение на възрастта. Основната група са ученици и студенти с интереси в алгоритмите и програмирането – много от тях са медалисти от международни олимпиади.

Турнирът протича ежегодно в шест задочни и финален присъствен кръг в партньорство с компании, неправителствени организации, ИТ асоциации и водещи образователни институции от България.

До финала достигат най-добрите през сезона, а последният кръг и награждаването на участниците в конкурса се провеждат под патронажа на президента на Република България. До момента в CodeIT са участвали повече от 2 000 състезатели от над 15 държави.

Видео разкрива опасността от смесването на отпадъците
16 юни 2020
Възстановява се провеждането на съботния пазар /битак/
17 юни 2020