Министър-председателят Бойко Борисов, придружен от началника на щаба за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, заместник министър-председателя Томислав Дончев , министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, кмета на Габрово Таня Христова и областния управител Невена Петкова, посети габровската фирма МАК, за да види на място технологията на производството на защитните облекла за медицински и здравни работници.

За изключително кратко време, след като е реорганизирала производството си, габровската текстилна фирма е успяла да произведе 40 000 метра плат.

Борисов се запозна с целия производствен процес във фирмата, посети и изпитвателната лаборатория на предприятието, включително цеха, в който се правят моделите, кроят и произвеждат готовите облекла.

Ген. Венцислав Мутафчийски показа облеклото пред медиите, което по-рано е издържало тестовете във военната лаборатория. То отговаря на изискванията за водонепропускливост и здравина. Едно от габровските облекла има 50 цикъла на използване. То е много по-устойчиво от еднократните, подходящо е за сухо почистване и не е необходимо непрекъснато да се пере. По изключително надежден начин са защитени и шевовете на защитните облекла, отбеляза ген. Мутафчийски, а материята е такава, че ще запазва работещите с него от прегряване. Стана ясно, че ген. Мутафчийски ще е първият човек, който ще облече такова облекло.

„Голям поклон, голяма благодарност на габровските лекари, сестри, санитари и изобщо на всички, които първи усетиха за какво става въпрос и какво е това коронавирус. Не само, че се справиха, справиха се с достойнство. И сега, с министър Ананиев и финансовия министър, продължаваме да търсим необходимите инструменти за стимули на всички, които са на първа линия. Ако нещо ме прави оптимист и уверен, и мисля, че затова хората не се поддават на паника, е това че децата не са уязвими“, каза в Габрово министър-председателят.

Пълният запис на изявлението на министър-председателя в Габрово, можете да чуете в звуковия файл: