„Участвах в заседанието на областния щаб. Видях, че координацията е на много добро ниво. За нас е много важно какви трудности сте срещнали, за да ги имат предвид и всички други общини, които се сблъскат с този проблеми, защото няма никакво съмнение, че това ще стане. Има няколко добри новини. Едната е спокойствието, с което работят колегите в здравната система и от РЗИ, и от болниците, и това че много бързо се организираха, по отношение на реорганизацията на работата на болниците, така че те да могат да подлъжат да оказват необходимата медицинска помощ и да не остава населението без нея, което е ключово“, каза в Габрово главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ценен за нас е опитът, който имате. Виждам, че всички ангажиран служби Областна управа, Община, РУО, МВР, ДАНС ни съдействат максимално. Така е и в цялата страна. От тук нататък не толкова медицинските мерки ще са водещи, колкото социалните. От поведението на отделния човек ще зависи дали ще намалим риска. Това, което трябва да правим е максимално да изпълняваме препоръките на здравите власти. Указания сме разпространили преди близо месец. Хората трябва да се настроят психологически, че няколко месеца ще живеем с този вирус и да не се поддават на всичко, което се разпространява в социалните мрежи. Населението трябва да разбере, че ще продължава да среща вируса и това не е толкова страшно, повечето от хората няма да забележат, че са болни, но трябва да пазим възрастните хора, защото те са уязвимата група“, допълни доц. Кунчев.

Тази нощ в Габрово са доставени допълнителни лични предпазни средства, които днес бяха разпределени. Голяма част от тях са от военен тип, останалите са висок клас маски и екипи към тях. Промяната от днес е, че лекарите от болницата, чиито резултати са отрицателни, се връщат в доболничната помощ и отново ще могат да работят в поликлиниките.

 

Думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, чуйте в звуковия файл.