"Продавачът на вестници и цигари", филмът, който ще закрие Синелибри 2019 в Габрово, само преди дни получи своето отличие по време на награждаването на най-добрите филми във фестивала. Той беше поставен на престижното трето място, предхождан от "Изпепеляване" на режисьора Лий Чанг-донг /създаден по мотиви от разказа "Горящият хамбар" от сборника "Изчезването на слона" на Харуки Мураками/ - на първо място и биографичната драма "Заличено момче" на реж. Джоуел Еджъртън /по мемоарната книга на американския писател и ЛГБТ активист Гарард Конли/ - на второ.

Прожекцията в Габрово е на 20 октомври, неделя, 20:00 ч., в зала "Възраждане". Цените са 5 лв. и 4 лв. за ученици и пенсионери.

А откъс от книгата можете да прочетете в линка.

"Продавачът на вестници и цигари"

ТРЕЙЛЪР

Режисьор: Николаус Лейтнер

В ролите: Симон Морзе, Бруно Ганц, Йоханес Криш, Ема Дрогунова, Регина Фриш, Каролине Айкхорн и др.

За филма: Филмът е адаптация по едноименния бестселър на Роберт Зееталер, познат у нас с романа си „Цял един живот”. „Търговецът на тютюн” е нежна, сърцераздирателна история за един млад мъж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. Резултатът напомня за „Големите надежди” на Чарлс Дикенс и за противоречивия шедьовър „Четецът”, адаптация по романа на Бернхард Шлинк.