С  10 000 лв. е увеличен лимитът на програма за семействата с репродуктивни проблеми в община Габрово. Увеличението на средствата подкрепи местният парламент след предложение на кмета на града за актуализация на бюджета на Общината за 2019 г.

От стартирането на програмата за подкрепа в Габрово до момента в подпомогнатите семейства са родени 34 бебета.

Вече седма година Община Габрово подпомага финансово двойки с репродуктивни проблеми по пътя им до инвитро процедурата. Подкрепата е за провеждане на всички изследвания и медицински процедури, касаещи подготовката преди инвитро опита. За осъществяване на тази подкрепа, с Решение на Общински Съвет - № 290/20.12.2012 г., е приет Правилник за финансово подпомагане на двойките и лицата, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми. В този Правилник са уточнени критериите за отпускане на финансовата помощ, реда и начина за подаване на документи, както и начина за получаване на средствата. Двойките имат право да кандидатстват за финансова подкрепа до три поредни години.

Финансовата помощ в размер до 1 000 лв. на двойка, за изследвания, манипулации, прегледи, предшестващи инвитро процедурата. В бюджетът на програма за тази година бяха предвидени 20 000 лв.