Мащабното колоездачно събитие „ДЗИ Вело“ ще завладее България за втора поредна година, като началото ще бъде поставено в Габрово на 28 септември. Стотици професионалисти и любители ще имат възможност да се състезават на нови трасета в различни градове. Състезанията ще бъдат три -  Купа Габрово, Купа Варна и Купа Русе.

Стартът в Габрово е на 28 септември. Подготвените трасета са разнообразни и предизвикателни не само за професионалните състезатели, но и за всички приятели на колоезденето. Именно възможността и те да се състезават прави спортната надпревара уникална и широкообхватна - възможност за участие имат и любителите на този спорт.

В трите тура от „ДЗИ Вело 2019“ професионалните колоездачи ще преодоляват трасетата от 8 км, 12 км, 22 км или 36 км. В приятелски старт сили ще премерят всички любители с авантюристичен дух, а най-добрите от тях ще спечелят и награди.

В Габрово ще бъде въведена временна организация на движението по избраните улици на 28 септември с цел безопасното провеждане на шосейни състезания.

Движението на велосипедистите ще се осъществява по бул. “Васил Априлов”: Старт/Финал на трасето ще бъде позициониран на бул. “Васил Априлов”, пред сградата на общината. Трасето преминава по по бул. "Васил Априлов" - десен завой по ул. "Лазар Донков" – десен завой по ул. "Драва" – десен завой по ул. "Добри Карталов" – десен завой по ул. "Ванче Михайлов" – ляв завой по ул. "Съзаклятие" – десен завой по ул. "Възраждане" – десен завой по бул. "Васил Априлов".

Събитието се организира по инициатива на ДЗИ със съдействието на Община Габрово и с подкрепата, Колоездачен клуб “Янтра - Исполин”.

За да се включите във велотура, единствено е необходимо да се регистрирате на dzivelo.bg, като за всички непрофесионални участници е осигурена безплатна застраховка от ДЗИ за времето на протичане на събитието.