За четвърта поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL сред страните членки на мрежата и нейните партньори се осъществява проектът „Европейски ден без загинали на пътя“ – EDWARD (European Day Without A Road Death).

Тази година инициативата ще се проведе на 26 септември под мотото „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“ в рамките на Европейската седмица на мобилността (16 – 22 септември).

Идеята на EDWARD е да насърчи всички участници в движението по пътищата да се замислят за опасностите, с които се сблъскват, и за това как сами могат да допринесат за намаляване на рисковете по пътя. Крайната цел е в дните преди 26 септември, а и след това, в България да няма загинали при пътни инциденти.

Въпреки тревожната ситуация по пътищата на страната за периода 1 януари – 31 юли 2019 г. се отчита намаление в броя на тежките пътнотранспортни инциденти (ПТП) със 185 в сравнение със същия период през 2018 г. При настъпилите през периода 3 564 произшествия са загинали 318 участници в движението по пътищата, от които: водачи – 173; пътници – 75; пешеходци – 70. Статистиката показва, че има увеличение на жертвите през периода с един човешки живот.

Ранените при пътнотранспортни произшествия в сравнение със същия период на 2018 г. са с 288 по-малко. За периода през тази година те са общо 4 505 участници в движението по пътищата, от които: водачи – 1 987; пътници – 1 602; пешеходци – 907, а ранените работници на пътя са 9.

На територията на ОДМВР – Габрово вследствие на ПТП през периода са загинали двама участници в пътното движение, докато през 2018 г. те са били 4. През месец август тази година на пътя е починал 1 велосипедист, чиято смърт не е след пътнотранспортно произшествие. От началото на месеца до 17 септември 2019 г. на територията на ОДМВР – Габрово няма загинали хора на пътя.

За популяризиране на Европейския ден без загинали на пътя служители на сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Габрово ще раздават на участниците в движението брошури, предоставени от Областна администрация – Габрово.

По повод Европейския ден без загинали на пътя на 20 септември 2019 г. Областна администрация – Габрово и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ организират събитието „Животът е с предимство“. То ще се състои на пл. „Възраждане“ от 16:30 до 19:30 часа.

Община Габрово подкрепя инициативата и се присъединява към идеята, че безопасността на пътя е отговорност на всички. Нека докажем, че можем да сме разумни участници в движението по пътищата. Защото всеки човешки живот е ценен!

*** По информация на ОДМВР – Габрово

Атрактивни програмируеми играчки получи РБ „Априлов – Палаузов” в началото на учебната година
19 Септември 2019
КУКЛЕНИЯТ ТЕАТЪР ОТКРИВА СЕЗОНА С ПРЕМИЕРЕН СПЕКТАКЪЛ
19 Септември 2019