На 20 септември 2019 г. Областна администрация – Габрово и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ организират събитие под надслов „Животът е с предимство“. То е по повод Европейския ден без загинали на пътя (26 септември) и е подкрепено от местни институции и организации с отношение към превенцията и пътната безопасност. Мястото е площад „Възраждане“, а във времето от 16:30 до 19:30 часа за всички участници и посетители са подготвени специални демонстрации, игри, симулации, състезания и полезна информация.

Най-малките участници в събитието – децата от детските градини в областта, ще направят дефиле с картонени коли – изрисувани от тях и със специални послания. Те ще се движат по маршрут от кръстовището на хотел „Балкан“ и ще завършат при откритата сцена на пл. „Възраждане“.

Какво се случва и как трябва да реагираме, ако станем свидетел или участник в пътнотранспортно произшествие – ще стане ясно от демонстрацията, която ще направят Полиция, Пожарна, Спешна помощ и БЧК. Чрез специална инсталация – реална пътна обстановка, представители на ДА „Безопасност на движението по пътищата“ ще обяснят на децата как безопасно да пресичат и защо винаги трябва да са внимателни и отговорни щом са на улицата.

Предвидени са още рисуване с различни материали, викторини, колело – но не на късмета, а с въпроси, които да проверят до колко познаваме правилата за движение. Създателят на приложението iHelp ще покаже нагледно за какво служи то. Не са пренебрегнати и по-големите участници – учениците и родителите. За тях от „Автомобилна администрация“ са предвидили два симулатора, които ще покажат какво се случва при движение по хлъзгав път или при навлизане с висока скорост в завой, също и как се координират движенията с алкохолни очила.

Най-добрите приложни колоездачи от SOS – Трявна ще направят ефектни демонстрации, а в шатрата на Дома на хумора и сатирата ще представят своя поглед по темата. Активните шофьори ще могат да проверят контролните си точки и да направят справка за наложени глоби. В шатрата на Съюза на българските автомобилисти ще се тестват знанията на водачите и един от всички отговорили вярно на въпросите ще си тръгне със специална награда.

Събитието „Животът е с предимство“ попада в Европейската седмица на мобилността, за която Община Габрово е предвидила много и различни инициативи. В същия ден – 20 септември, от 10:00 до 12:00 часа в Градинката с мечето ще се проведе приложно каране на бебешки и детски колички в градска среда. От 15:00 до 18:00 часа на пл. „Възраждане“ ще са на разположение общинските електромобили за една екоразходка. Онези, които обичат да ходят пеша, задължително трябва да се включат в надпреварата за най-много изминати крачки, която ще се проведе от 16 до 19 септември. Търсят се и най-усмихнатите селфи маниаци, който да участват в конкурса „Върви с мен!“. Всички инициативи в Седмицата на мобилността може да следите на www.gabrovo.bg.

Инициативата „Животът е с предимство“ е под патронажа на председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова и се провежда със съдействието на: Общините от областта – Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, Областна комисия по безопасност на движението по пътищата, ОД МВР – Габрово, РД ПБЗН – Габрово, ЦСМП – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Областен отдел „Автомобилна администрация“, БЧК – Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Общински съвет по наркотични вещества, Областен информационен център – Габрово, СБА, ОП „Благоустрояване“ – Габрово, SOS – Трявна и iHelp

ПРОГРАМА

 

Тиаго Фуртадо завършва творбата си
11 Септември 2019
Габрово в Европейската седмица на мобилността – върви с нас, движи се безопасно!
12 Септември 2019