За поредна година Община Габрово заяви участието си в Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември по инициатива на Европейската комисия. Водещата тема за 2019-а е „Безопасно ходене и колоездене“, а подканващата фраза – „Върви с нас!“. 

Мотото призовава хората да избират активни режими или да комбинират ходене и колоездене с обществен транспорт. Така могат да се намалят въглеродните емисии, да се подобри качеството на въздуха и здравето, градовете да станат по-приятни места за живот и работа. Инициативата цели да промени поведенческите модели по отношение на транспорта в градска среда.

Седмицата на мобилността в Габрово ще стартира с два конкурса за всички възрасти. От 16 до 19 септември ще се проведе пешеходното предизвикателство „Крачка по крачка“. Участниците ще се съревновават за най-много изминати крачки с помощта на уреди за измерване. Конкурсът за селфи „Върви с мен!“, който ще се проведе от 16 до 25 септември във фейсбук, ще търси атрактивни снимки на габровци, ползващи активни видове мобилност.

Голямото събитие в тазгодишната кампания ще бъде на 20 септември, когато са планирани различни интересни изяви.

От 10:00 до 12:00 часа в Градинката с мечето майките с деца ще могат да участват в нестандартната надпревара „Мама е добър „шофьор“. В нея ще бъдат демонстрирани умения по приложно управление на бебешки и детски колички в градска среда. От 15:00 до 18:00 часа Община Габрово и ЕМО „Етър“ ще предоставят двата си електромобила за разходка по габровските улици. Возилата ще тръгват от автобусната спирка на пл. „Възраждане“.

Съвместно с Областна администрация – Габрово и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Община Габрово ще участва в събитието „Животът е с предимство“ по повод Европейския ден без загинали на пътя (26 септември). Проявата, която е подкрепена от местни институции и организации с отношение към превенцията и пътната безопасност, ще се състои на пл. „Възраждане“. На 20 септември във времето от 16:30 до 19:30 часа са предвидени множество демонстрации, игри, състезания, симулации и полезна информация.

Отбелязването на Европейската седмица на мобилността в Габрово се подкрепя от „Аванс“ ООД и козметична линия „Бебо“, магазини „Спорт Депо“, фотографа Даниела Илиева, ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово, ЕМО „Етър“, МАИР „Боженци“Областен информационен център – Габрово и Общинско предприятие „Регионално депо за неопасни отпадъци“.

Всички инициативи в Седмицата на мобилността може да следите на www.gabrovo.bg.

ПРОГРАМА

Институции и организации се обединяват в инициативата „Животът е с предимство“
11 Септември 2019
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА
12 Септември 2019