Началото бе дадено с концерт на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, чийто диригент Пламен Джуров тази години отбелязва 70-годишния си юбилей.  Най-престижният музикален форум на Габрово бе уважен от кмета на Община Габрово г-жа Таня Христова, която благодари на оркестъра и на неговия диригент Иван Стоянов, че продължават година след година да повишават нивото на фестивала до степен, която би била гордост за всеки уважаващ се творец.

От много години фестивалът е не само знаково събитие за нашия град, но и елитно събитие в националния културен календар. Това доказва ежегодната подкрепа на Министерство на културата, дългогодишното качествено партньорство на Българско национално радио, все по-богатата програма на Дните с разнообразието си от музикални форми.

Г-жа Христова  благодари и на публиката – взискателна, разбираща и очакваща, която винаги е подкрепяла фестивала и изпълнява ролята на най-важното признание за неговото качество.

Фестивалът продължава до 16 септември 2019 г. Предстоят още седем вечери, в които почитателите на класическата музика имат възможност да се насладят на виртуозните изпълнения на участниците.

Интерактивна инсталация по случай 55 години АИР „Боженци“
9 Септември 2019
Тонове отпадъци, предадени в Мобилния пункт през август
10 Септември 2019