Специална награда за регенерация получи МОЛ „Габрово” в националния конкурс „Сграда на годината”. Журито от архитекти, инвеститори, бизнесмени и представители на браншовите организации оцени високо отговорното архитектурно решение, което адаптира полуразрушен паметник на културата и го превръща в модерен търговски център.

Обликът на сградата е дело на арх. Иван Узунов, а статуетки получиха още изпълнителят на проекта „Форс Билд” ООД и инвеститорът „МОЛ Габрово” ООД.

Историята на мола започва през 1910 г., когато в Габрово е построено уникално за времето си казино с хотел и ресторант. Двадесет години по-късно то е купено от индустриалеца Пенчо Семов, който го подарява на Женско благотворително дружество „Майчина грижа”. След известна реконструкция, сградата се превръща в девическо училище, а през 1986 г. е обявена за паметник на културата от местно значение. Съборена е през 2007 г. заради лошото й състояние, но със строежа на мола архитектурата й продължава своя живот. Новият проект запазва характерни елементи на строителството и преповтаря части от фасадата, като придава на сградата външен вид и дух съвсем различни от типичните за търговски център.

Конкурсът „Сграда на годината” се провежда за девети път, а целта му е да отличи качествените идеи, оригиналността и новаторските решения в областта на архитектурата. Освен отличието за регенерация, МОЛ „Габрово” се класира и на четвърто място в онлайн гласуването, като вотът на публиката го постави начело сред кандидатите в категория „Търговски сгради”.