Вековен юбилей празнува днес Стефан Методиев Гушев от Габрово. Забележителният повод бе отбелязан със специално устроено тържество в известно габровско заведение. За да поздравят рожденика бяха дошли близки, роднини и комшии, цялото му потомство, приятели от родното му село.

Дядо Стефан бе почетен и от кмета на общината Николай Сираков, който му подари родопско одеяло, шампанско и цветя. „Животът не са дните, които са минали, а дните, които са се запомнили. Убеден съм, че днес - на Вашия рожден ден, връщайки се назад в годините, поглеждате с удовлетворение и вяра в дните, които предстоят”, каза в поздрава си към юбиляра габровският кмет.

Роденият на 22 декември 1910 година в село Ресен столетник, произхожда от потомствена строителна фамилия. Бащата, дядото и чичовците му са били майстори в занаята. Дълги години Стефан е бил строител в Поликраище и в Ресен. Под негово ръководство са построени всички стопански постройки, птицекомбинатът, стадионът, часовниковата кула, много обществени сгради и частни къщи в Поликраище. В село Ресен ръководил строителството на детска градина, жилищен блок, уличните тротоари и на селския площад.

Стефан Гушев е женен за Стефана Топалова, която е надживял. От брака си имат две дъщери – Славка и Тодорка, а потомството продължават двама внука, четирима правнука и една пра-правнучка.

Тайната на дълголетието, според дядо Стефан, се крие в спокойната нервна система и всекидневното умствено натоварване. За да тренира мозъка си, дядото решава судоку, чете вестници, играе шах и табла. Позволява си по 30 грама ракия и малко червено вино, не спазва диети, сутрин пие билков чай с мед. В рода си Стефан Гушев няма други столетници.