През януари в Съюза на българските художници в София беше открита 35-ата Национална изложба на карикатурата. Домът на хумора и сатирата за осми път избра свой лауреат сред участниците, който тази година е Илиян Савков, в момента карикатурист във вестник „Стандарт”.

На 16 декември от 17.30 часа в зала 7 на Веселата къща, той ще получи своята награда – плакет и диплом, а също така ще открие самостоятелна изложба, както изисква статутът на наградата. Авторът предизвикателно нарича изложбата си „Следобедът на един VIP и др.” и така ни подсказва, че ще попаднем в галерия от днешни политици и най-актуални, дори болезнени, събития от нашия политически и обществен живот.

В изложбата му в ДХС ще го видим предан на събитията, ставащи около нас и често променящи съдбата ни, без да можем да реагираме. Карикатуристът се е нагърбил, като всеки творец, да реагира вместо нас. Безпощадно ни отваря очите за истинските стойности, предупреждава ни, че ни очакват подмолни камъни, падения, разочарования, но и ни позволява да прихнем от все сърце и така да „накажем” виновниците от голямата политика. Едновременно с това ни предупреждава, че следващият път грешката от наша страна ще е много болезнена и непоправима.

Илиян Савков е роден на 11 март 1961 г. Работи в областта на живописта, карикатурата и колажа. От 2003 г. е председател на фондация „Права на карикатуристите”– България. Има самостоятелни карикатурни изложби и участия в карикатурни салони в Англия, Белгия, България, Италия, Полша, Сърбия, Турция, Холандия, Япония.

Получавал е повече от 30 награди и отличия за карикатура в Македония, Италия, Сърбия, Тайван, Турция, Хърватска, Южна Корея, Япония и др. Негови карикатури и живописни творби са собственост на обществени и частни колекции в България, Великобритания, Иран, Италия, Румъния, САЩ, Сърбия, Турция, Япония. Записан в книгата за рекордите на „Гинес” като най-бързият рисувач на шаржове в света.

Участник е в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата от 1993 г., а във фонда „Хумор на народите” се съхраняват повече от петнадесет дарени от него творби. Участвал е и в международни проекти на Дома и в изложбите „Весели Балкани” и „Евросапиенс”.