„Мол Габрово”, „Tера Мол” и хотел „Балкана” са тримата представители на Габрово в националния конкурс „Сграда на годината”. Той се провежда от 9 години и целта му е да отличи качествените идеи, оригиналността и новаторските решения в областта на архитектурата.

Сградите са разделени в дванадесет категории – офис, жилищни и търговски сгради, многофункционални сгради и комплекси, ваканционни комплекси, хотели, сгради за административно обслужване, производствени сгради и логистични центрове, сгради за наука, образование и спорт, сгради култура, изкуство и религия, сгради в областта на здравеопазването и зелени сгради. Специално жури от архитекти, инвеститори, бизнесмени и представители на браншовите организации ще избере най-добрите сред тях. Основните критерии са вътрешната и външна архитектура, строителството, конструкцията, разположението на обекта, ползата, която носи на обществото, влиянието, което е оказала или оказва върху околната среда, интериорът и дизайнът.

„Мол Габрово” и „Teра Мол” са включени в раздел „търговски сгради”, а „Балкана” - в категория „хотели”.

„Мол Габрово” залага на централното си разположение и отговорното архитектурно решение. То запазва и преповтаря елементи от фасадата на емблематичната за града ни сграда на Женско благотворително дружество „Майчина грижа” и придава на мола различен, запомнящ се и нетипичен за този вид комплекси облик.

„Teра Мол” разчита на големината си и отбелязва, че с вложените в изграждането му 20 млн. лв., се нарежда сред най-големите инвестиции в общината. Tой е единственият мол в България, който използва своята запазена марка „Terra” в логото на повечето от своите обекти: Terra Games – Bowling&Billiard, Terra View café, coffee Terra pi, Terra View Kids, Terra Game Zone. Има и собствен символ – Терамолчо.

Хотел „Балкана” набляга на удобната инфраструктура и двата панорамни апартамента на последния етаж, които са с големи тераси и прекрасна гледка към балкана. От там идват логото и името му. „Кованото желязо и естественият камък, избрани за фасадите и за основни елементи в интериора, придават на хотела елегантност и в същото време уют” пише в представянето на „Балкана”.

Церемонията по награждаването ще се излъчва по БНТ 1 на 18 декември 2010 г., от 16.15 часа, а днес е последният ден, в който можете да подкрепите габровските обекти, които се борят и за наградата на публиката.

Можете да гласувате за моловете на адрес:
http://www.buildingoftheyear.bg/showCategory.php?id=6&year=2010

А за хотел „Балкана” на:
http://www.buildingoftheyear.bg/vote.php?bid=499

Системата разрешава да гласувате еднократно във всяка категория.