Народната певица Валя Балканска ще бъде официален гост на ежегодния благотворителен коледен коктейл на кмета на град Габрово. Тя ще пристигне заедно с гайдаря си Петър Янев и ще изпълни китка родопски песни, с което ще подкрепи инициативата под надслов „Премени се Габровче, нагизди се”.

Тази година благотворителната кампания на кмета на Община Габрово е провокирана от едно особено чувство – пише в поканата си кметът Николай Сираков – да изтръпнеш целия под кръшните гласове на „габровчетата”, а краката ти сами да поемат стъпките на Дешкино хоро. Тези моменти са невероятни и изваждат на показ нещо неизкоренимо у нас – кротостта в очите на невестите и силния дух на момците, белите ръце над нощвите и тънките саби на хайдутите.

Затова събраните средства ще отидат като подарък, под формата на носии, за най-българското явление в нашия град – ансамбъл „Габровче”. Защото именно те държат пламъчето живо и пробуждат онова, особеното чувство!

Благотворителният коктейл ще се състои на 15 декември в картинното фоайе на Дома на културата. На него са поканени габровски бизнесмени, банкери, политици, културни дейци и общественици. Миналата година кампанията беше насочена към новосъздадения фонд „150 години Габрово”, чрез който бяха финансирани част от културните събития около годишнината на града ни. Средствата, събрани през 2007 и 2008 година, бяха използвани за закупуването на играчки за детските градини в общината и подмяна на креватчетата в детското отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова”. С даренията беше оборудван и специален кът за игра в отделението.

Присъствието на Валя Балканска и Петър Янев за тазгодишната инициатива е осигурено с подкрепата на „Дженерали България Холдинг” EАД.

Община Габрово подписа проект за близо 8 млн. лв.
14 декември 2010
Плакет, диплом и изложба за карикатуриста Илиян Савков в ДХС
16 декември 2010