Официално награждаване на победителите от конкурса „Швейцария през моя поглед” се състоя на 18 ноември 2010 г. в детския отдел на Регионална библиотека „Априлов–Палаузов” в Габрово.

Конкурсът бе организиран във връзка с обявяването на месец октомври 2010 г. за месец, посветен на партньорството между Градска библиотека – Тун, Швейцария и габровската библиотека.

Право на участие в надпреварата имаха деца и тийнейджъри на възраст от 5 до 18 години, които се състезаваха в две категории – рисунка и есе или стихотворение на немски и български език.

В раздел „Есета, поезия и разказ” първа награда бе присъдена на 8-годишния Петър Чернокожев, ученик от ОУ „Христо Ботев”. В категория „Рисунка” първата награда взе Десислава Пенгезова на 9 години от СОУ „Отец Паисий”, втора награда получи Теодор Бърдаров на 9 години от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, а третата остана за 11-годишната ученичка от ОУ „Ран Босилек” Радина Чокелиева. Журито присъди и две групови награди – на децата от ОУ „Христо Ботев” и от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Наградата за есе и първата награда за рисунка бяха осигурени от гостите от град Тун – госпожа Сандра Руп – градски съветник и член на управителния съвет на сдружението за подпомагане на партньорството Тун–Габрово и господин Мелхиор Букс – бивш зам.-кмет и един от основоположниците на сътрудничеството с швейцарския град.