Кметът на Габрово Таня Христова и председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева поздравиха абсолвентите на габровския Технически университет по случай студентския празник и дипломирането им. Официалната церемония се състоя в деня на празника – 8 декември, в зала „Възраждане“.

В обръщението си към дипломанти, студенти и академичната колегия на висшето учебно заведение, кметът Таня Христова им пожела да следват мечтите си, да не се предават пред предизвикателствата, да търсят и проучват, да бъдат откриватели на нови решения. Тя допълни, че преди да изберат мястото си за реализация по света, да помислят за възможностите, които дава страната ни и градът, в който са завършили висшето си образование. По думите й Габрово нямаше да има същия облик и развит индустриален профил, ако беше лишен от наличието на Техническия университет. Кметът Таня Христова посочи града като място на иновации, успешно внедрени технологии, активна и конкурентоспособна бизнес среда, добре функционираща екосистема за предприемачество, наука, икономика, образование и култура.

Председателят на Общинския съвет Лена Георгиева поздрави студентите и преподавателите като бивш възпитаник на ТУ-Габрово и връчи дипломите на част от отлично завършилите абсолвенти. Тя сподели вълнението си да бъде заедно с тях на днешния празник и им пожела да не забравят мястото, където са учили, приятелите, които са срещнали тук и целите, които са си поставили да постигнат.

Ректорът на габровския университет проф. дтн Райчо Иларионов посвети академичното си слово на успехите, постигнати от бивши и настоящи възпитаници на учебното заведение, на качественото образование и успешната професионална реализация, които местния Технически университет предоставя. Близо 750 млади хора получиха дипломите си днес за завършено висше образование от ТУ-Габрово.

Проф. Иларионов връчи немска диплома на един от абсолвентите – Росен Димов, получена наред с българската му от Техническия университет.

Представители на габровския бизнес и държавни институции бяха сред официалните лица, които връчваха дипломи на отличниците на випуска от всички специалности на факултетите на университета.

Струнно трио в състав Христофор Михайлов – цигулка, Ивелин Вълков – цигулка и Елена Вълкова – виолончело, изпълниха популярни класически произведения като музикален поздрав по случай празника.