Изложбата „Гривни звънкат под възглаве” бе открита в Регионален етнографски музей – Пловдив. Организатори са Регионален етнографски музей – Пловдив и Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово.

Събитието се реализира със съдействието на Регионален исторически музей – Габрово. Куратори на изложбата са Росица Бинева от ЕМО „Етър“ и Грозделина Георгиева от РЕМ – Пловдив.

Според Росица Бинева в нея се представя голяма част от богатството на един занаят – куюмджийството, историята и традициите, свързани с него. Важно е да се знае, че не се създават само накити, но и предмети, предназначени за църковните ритуали.

Посетителите на РЕМ – Пловдив, които разглеждат „Гривни звънкат под възглаве”, могат да се запознаят с характерния за габровския край сокай – вид забраждане, придружено с много богата украса, което показва определен етап от живота на една жена – само миналите под венчило могат да го носят.

Доц. д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър”, заяви, че се надява тази изложба да привлече интереса на посетителите в година на културното наследство – 2018 г.