За шеста поредна година в Приключенски парк „Незабравка“ се проведе Националния фолклорен фестивал „Балканджийско надиграване – на хорото по терлици“. Откриването се състоя в съботния празничен ден на 22 септември, а заместник-кметът Нела Рачевиц отправи приветствие към участниците, гостите и организаторите на фестивала по случай Деня на независимостта.

По думите й в този ден отбелязваме смелостта и проницателността на предците ни, които са върнали на България суверенитета чрез акта на обявяването на независимостта. Събитието в парк „Незабравка“ дава възможност да почетем празника с красотата, изяществото и енергията на българските хора, песни и музика, да си припомним традициите чрез магията на българския фолклор, допълни заместник-кметът Нела Рачевиц.

След официалното откриване, надпреварата в надиграването започна за малки и големи. Първо на сцената се представиха най-малките.

Представителите на самодейните танцови състави нетърпеливо загряваха в ритъма на хорото, докато дойде времето им за изява.

Организатори на фестивала са Клубът за народни танци „Балканджии“, фондация „Заедно за демокрация и партньорство“ и Приключенски парк „Незабравка“. Фестивалът се реализира в партньорство с Община Габрово.