Екипът на iHELP проведе няколко информационни и обучителни демонстрации на приложението iHELP пред габровци. Проявите се състояха през август 2018 г. в централната градска част, чрез които местните жители научиха как могат да помогнат на човек в беда и дори да му спасят живота.

Целта на апликацията е да създаде най-голямата мрежа за взаимопомощ в обществото, с която лесно и бързо да се алармира телефон 112, спасителите в радиус от 500 метра и личните спешни контакти на всеки потребител. iHELP също така подава кратки инструкции за животоспасяващи действия до идването на медицински екип и локализира най-близкия дефибрилатор и спешен център.

Успоредно с демонстрацията, парамедикът Кристиан Либих и основателят на iHELP Bulgaria Христо Христов направиха кратко обучение на всеки желаещ минувач за основни процедури при реанимация.

Приложението може да бъде инсталирано на всеки мобилен смарт телефон. За Габрово броят на iHELP потребители и спешни контакти, присъединили се в мрежата за взаимопомощ, са 947 и над 740 обучени жители за оказване на първа помощ. Мрежата на iHELP за България наближава 3 000 потребителя.

Община Габрово е първата в страната, която внедри приложението iHELP и го предлага напълно безплатно на жителите си. Реализацията и разработването на приложението се осъществиха с финансовата подкрепа на Община Габрово. Може да го изтеглите от следните линкове:

Андроид - https://play.google.com/store/apps/details?id=si.ihelp.android

iOS - https://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=992923828&mt=8