Трима ученици от училището в българското село Кунино вземат участие в Младежката секция към Майсторската надпревара по време на ХVІ Международен фестивал на традиционните занаяти, който се провежда в ЕМО „Етър” от 6 до 9 септември. Иван Симеонов е в 12 клас, а Денис Христов и Павел Гетов са в 11 клас.

През 2018-та за втори път в рамките на Панаира се провежда Младежка секция. Миналата година ученици от няколко училища по изкуствата се включиха в надпреварата по иконопис. Идеята на младежките секции е да се стимулира приемствеността, чрез която старите занаяти получават шанс да бъдат запазени и да намерят своето място в съвременността.

Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино е уникална школа, единствена по рода си на Балканите, предлагаща една вечна като камъка и винаги актуална професия

Гимназията е създадена като Държавно каменоделно училище с държавен указ през 1920 г. Поради наличието на превъзходна суровина – варовик, развит каменоделски поминък у местното население и стратегическа железопътна артерия – за място е избрано с. Кунино. То е разположено сред красива природа, с рядко съчетание на скалисти масиви, каньони, плата, гори, река и плодородна равнина; селище с древна история и култура. Вдъхновител на идеята за училището и негов създател е роденият в Кунино политик от Българския земеделски народен съюз. За създаването на училището съдействат и чешки каменоделци от Хоржице, откъдето идва неговият първи директор Рудолф Браун.

Първите занятия започват през 1921 г. с десет ученика. През периода 1921-1923 г. от Чехия пристигат учителите Станислав Кхун, Йосиф Шквара, Йозеф Краус, които създават школата по каменоделство и скулптура в Кунино. След 1926 г. започват своята дейност и висококвалифицирани български учители от цялата страна. През годините директори на училището са известни скулптори като Димитър Гаджалов, Борис Кадийски, Крум Алексиев, Митьо Солаков, Илия Беширов, Петър Тоновски и други. Каменоделската школа в Кунино е създадена и утвърдена с имената и делото на учителите: Гурко Йосифов, Илия Цеков, Величко Марков, Цветан Петров, Цветан Граджорски, Лало Илиев, Борис Томов и други, работили достойно и всеотдайно за развитието на училището.

Днес почти всички професионалисти в обработката на камъка в България са получили образованието си в Кунино. По-голяма част от тях са скулптори, архитекти, строители, каменоделци и други специалисти, прославили се с професията си в България и по целия свят.

Голяма част от завършилите продължават образованието си в Националната художествена академия, а впоследствие намират утвърдено място в българското изобразително изкуство. Сред тях са: Недко Кръстев, Цвятко Сиромашки, Данко Байрамов, Маньо Славов, Янаки Кавръков, Стефан Янакиев, Димитър Сотиров, Любен Черкезов, Иван Димчев.

Днес гимназията предлага обучение на ученици след седми и осми клас по специалностите каменоделство и скулптура.

Кукленият театър ще се представи на международен фестивал в Литва
4 Септември 2018
„Палестина, Светата Земя“ – изложба на Посолството на държавата Палестина в ЕМО „Етър”
4 Септември 2018