Трупата на габровския куклен театър ще играе на сцената на международния фестивал на куклените театри в побратимения с Габрово литовски град Паневежис. Форумът ще бъде открит на 7 септември и в рамките на петте фестивални дни ще предложи на публиката спектакли от Литва, Естония, Украйна, Полша, Германия и Иран, като повечето са за детска публика, но има и такива, предназначени за младежи и възрастни. Единствен участник от България е габровският театър, който ще се представи с пиесата по приказния роман на Алън Милн „Мечо Пух“.

Режисьор на спектакъла е Съби Събев, сценографията е на Томиана Томова, а музиката е написана от композитора Георги Гарчов. В представлението участват актьорите Радостина Андреева, Жулиета Колева, новото попълнение към трупата, и Богдан Богданов.

Те, както и колегите им – кукленици, ще играят в открити градски пространства,  според концепцията на фестивала, наречен „Кукла на улицата“. Актьорите ще стъпят на импровизирани сцени в двора на художествената галерия в града и на кукления театър на колела, който е домакин и организатор на форума.

Театърът е уникален в Европа с това, че пътува с каляска, теглена от конски впряг, за да изнася представления и в най-отдалечените градове и села в Литва.

Габровският куклен театър от години поддържа партньорски отношения с колегите си в побратимения град, където гостува за трети път. Фестивалът е част от тържествата за отбелязване на 515 години от провъзгласяването на Паневежис за град. Кметът по традиция дава прием за театралите, на който нашата трупа ще поднесе на градоначалника подаръци от свое име и от Общината.

 

 

133 години от Съединението
4 Септември 2018
Възпитаници на училището по каменоделство в с. Кунино показват умения в Майсторската надпревара
4 Септември 2018