Община Габрово участва със своя електромобил в шестото издание на „Екорали България“ за електрически превозни средства и автомобили, задвижвани от алтернативни енергии. Проявата, която е кръг от Световната Е-регулаторна купа на ФИА (FIA E-Rally Regularity Cup), се проведе от 27 до 29 юли 2018 г. под мотото „По пътя на минералните извори“. 

Общинският електромобил на старта на ралито

В своето първо участие Габрово заложи на смесен екипаж от пилот и навигатор, които изминаха 290 километра с общинския електромобил КИА по маршрут от гр. София през Искърското дефиле до гр. Вършец и обратно.

Екоралитата не са скоростни състезания, при които се гони минимално време и максимална скорост. Състезателните етапи, наречени регулаторни тестове, през които преминават автомобилите, се карат по пътна книга за точно време и възможно най-ефективно като разход на енергия. Цялата дължина на специалните отсечки бе 123 километра.

  

Време за зареждане и подготовка

Общо 19 машини – 17 електромобила и 2 хибрида, взеха участие в „Екорали България“, с което надпреварата подобри миналогодишното си постижение от 15 екологични возила.

Титлата си от 2017 г. защитаваше действащият световен шампион Валтер Кофлер от Италия с Тесла Модел S, а още три екипажа, включително и за пръв път български, разчитаха на електромобили на американската компания. Освен тях, екологично задвижвани возила имаха редица автомобилни производители – БМВ, Рено, КИА, Фолксваген, Нисан, Хюндай и Тойота. Французите Дидие Малга и Ан Бонел с Рено „Зои“ се справиха най-добре с етапите от София до Вършец и оглавиха класирането.

  

Автомобилите в центъра на гр. Вършец

Със свои екипажи участваха няколко български общини, представители на медиите, три изцяло дамски тандема и шест смесени – с жени навигатори. Те популяризираха използването на екологичен транспорт в населените места и демонстрираха сериозната си загриженост за опазване на околната среда. Габровският отбор спечели симпатиите на организаторите и публиката с атрактивното си и запомнящо се присъствие.

  

Момент от регулаторен етап

Екоралито съвпадна с празника на Вършец и докато батериите на колите се зареждаха на открито в центъра на града, много местни хора и гости на старопланинския курорт се снимаха с електромобилите и разговаряха с водачите им. Тридневното събитие стартира с тържествена церемония на столичния площад „Княз Александър I Батенберг“ и завърши отново там пред очите на множество любопитни зрители.

Габровският екипаж с бургаския автомобилен ас и майстор на спорта Стоян Апостолов

Община Габрово изказва специални благодарности за подкрепата на ръководството на фирма „Веко Ойл“ ЕООД (официален представител на „Киа Моторс България“ за региона) и лично на инж. Добромир Димов – управител на отдел „Продажби“, както и на председателя на габровския клуб „АРА Моторспорт“ Атанас Божилов.

  

Тесла Модел Х на екипажа от Чехия

Стремежът на „Екорали България“ е да насърчава новите технологии, използвани от автомобилната промишленост, за съхраняване, пестене на енергия и изхвърляне на възможно най-малко количество замърсители на въздуха и въглероден диоксид от автомобилите.

  

Импровизираното изложение за иновативни електропродукти

Идеята приканва водачите на моторни превозни средства да променят своите агресивни навици при управление на автомобили, като отдават приоритет на опазването на околната среда и устойчивостта на транспортния сектор чрез използване на алтернативни горива и електрическа енергия за задвижване на техните коли.

  

Електромобилът на Общински инспекторат Бургас и вариант на мини Рено Туизи

Габрово е сред общините, които се възползваха от безвъзмездното съфинансиране на Националния доверителен екофонд за закупуване на електромобили в рамките на пилотната Инвестиционна програма за климата. През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата КИА Соул, а от миналия месец същият автомобил бе закупен и за Етнографския музей на открито „Етър“.

Китайският художник Чен Уайонг с изложба в ХГ „Христо Цокев”
31 юли 2018
Почистват се улици, отводнителни канавки и водостоци в кв. Ябълка след пороя тази нощ
1 август 2018