Художествена галерия „Христо Цокев” има удоволствието да представи изложбата „Хиляди води и реки” на китайския художник Чен Уайонг, която ще бъде открита на 2 август от 17.30 часа в зала „Япония”. Художникът пристига в Габрово по покана на Евгени Недев - директор на Художествената галерия, след запознанството им по време на творчески престой в ателиетата на Сите дез-ар в Париж през 2017 г.

Изложбата включва 27 монохромни пейзажа, нарисувани с мастило върху хартия, които повече напомнят за абстрактна картина, съчетание между съвременна калиграфия и живопис. Те са създадени от автора през 2017 г. Ще бъде показана и една работа, изпълнена с акрил върху платно.

В деня на откриването художникът ще създаде 20-метрова калиграфия пред публиката, ще бъде показана и съвременна калиграфия чрез видео прожекции. Заглавието на изложбата „Хиляди води и реки” прави препратка към съдържанието на картините и видеото, чиито форми и петна напомнят усещането за движение на водата.

Чен Уайонг е роден през 1962 г. в Хайнинг, провинция Джъдзян в източен Китай. През 1988 г. завършва Китайската академия по изкуства в Ханчоу, която се смята за един от най-престижнните университети за изящни изкуства в Китай. През по-голямата част от своя живот работи в Китай. Повратна точка в неговото творчество е първото му пътуване до Европа през 2001 г., където се запознава с една нова и различна култура. Това допринася за сформирането на неговия собствен, разпознаваем стил, който често бива определян като калиграфски експресионизъм или абстракционизъм в китайски стил. Посоката в която работи Чен Уайонг е съвременна калиграфия и арт инсталция, като с класически техники от китайската калиграфия той създава абстрактни произведения на изкуството, които са базирани върху традициите и философията на китайската живопис. Основните материали, използвани от художника са мастило, хартия и четка, но той работи с тях по нетрадиционен начин, като поставя символи върху листа с ритмични удари на четката, които стават част от пейзаж или абстрактна композиция.

Чен Уайонг има самостоятелни изложби в Париж, Берлин, Шанхай, Рим, Женева, Амстердам. В последните няколко години прави пърформанси, като рисува 20-30 метрови калиграфии на известни публични места: пред музея за съвременно изкуство Помпиду в Париж, Франция; пред пирамидите в Гиза в Египет и др. През 2016 г. по време на „Третата международна интернет конференция” създава един от най-мащабните си проекти - 54-метрова висяща калиграфия, направена върху хартия, експонирана на административна сградата в западен Китай.

 Чен Уайонг е член на „Международната асоциация по пластични изкуства на ЮНЕСКО”; „Националната асоциация на изкуствата във Франция”; „Дом на артиста“, Париж; „Фондация Тайлор“, Париж.

 

Инсталациите на творците от КЕВИС провокират посетителите на ЕМО „Етър”
31 юли 2018
Община Габрово участва в „Екорали България“ 2018
31 юли 2018