Международната изложба "Pats of education in the Slavic Word" с участието на Националния музей на образованието беше представена на Комитета по образование към Съвета на ЕС, който проведе изнесено заседание на 7 и 8 юни във Варна.

Заседанието, в рамките на Българското председателство, се състоя в Икономически университет и още първия ден участниците във форума се запознаха с изложбата "Пътят на образованието в славянския свят". Тя беше представена от куратора д-р Бранко Шуштар, президент на Историческата асоциация на Словения.

При откриването д-р Шуштар подчерта, че изложбата е резултат от сътрудничеството на 13 държави - Беларус, Босна и Херцеговина, България, представена от Националния музей на образованието, Хърватска, Чехия, Македония, Черна гора, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна. Проектът представя етапите на образование във всяка от страните, говорещи славянски езици, в 6 теми: развитие на грамотността; значими просветители, педагози, личности; видове учебни заведения (сгради, училища); форми и организация на обучение; учебници, помагала, методически ръководства; пособия и училищно оборудване.

Д-р Шуштар запозна участниците във форума с идеята за международния проект и къде е показвана мобилната изложба досега.

Дебютът на "Pats of education in the Slavic Word"  беше в края на 2016 година в Любляна. Следващата година г-жа Деница Сачева, заместник-министър на образованието, посети Любляна и като резултат от срещата с д-р Шуштар изложбата беше изпратена в България. Националният музей на образованието я подготви и представи за пръв път у нас на 18 май - Ден на отворените врати, пред министъра на образованието Красимир Вълчев, народни представители и гости по повод 45-годишнината на музея. В момента изложбата е отново в НМО и ще бъде показана през есента, когато е втората международна инициатива под знака на 45-годишнината - научна конференция "Музеите и училищната история".