Руските филми „Афоня” и „Наша Russia” ще отбележат 35-годишнината от създаването на Руския културно-информационен център в България. Те ще бъдат прожектирани в понеделник, 11 октомври, съответно от 18 и oт 20 часа. Филмът „Наша Russia” е премиерен за България и ще бъде представен пред публика за първи път по време на СМЕШЕН ФИЛМ ФЕСТ. Негови създатели са комиците от най-известното руско тв-шоу „Комеди клъб”, които този път са решили да изявят таланта си в нещо по-сериозно като киното. Афоня пък е филм от 1975 г., абсолютен връх за своето време. Негов сценарист е Александър Бородянски, който е и председател на журито в Габрово. Ще можете да се срещнете и поговорите с него в паузите между прожекциите. Гост на вечерта ще е и директорът на руския културно-информационен център Владимир Иванов.

АФОНЯ
Русия, 1975, 92 мин

Сценарий: Александър Бородянски
Режисьор: Георгий Данелия
Оператор: Сергей Вронски
Музика: Моисей Вайнберг
С участието на: Леонид Куравльов, Евгения Симонова, Нина Маслова, Евгений Леонов
Продукция: Мосфилм

Отначало всичко върви добре – Афоня се къпe във фонтаните, държи се грубо, краде, лъже и се наслаждава на безпътния си живот. Но (според постулатите на социалистически реализъм) му се приисква да се завърне в родното си място, където под ръководството на една хубавица от герой водопроводчик се превръща в герой любовник, а накрая и в примерен гражданин.

ГЕОРГИЙ ДАНЕЛИЯ. Избрана филмография: „Аз крача по Москва” (1964), „Тридесет и три” (1965), „Не тъгувай” (1969), „Приключенията на Хъкълбери Фин” (1972), „Афоня” (1975), „Мимино” (1977), „Есенен маратон” (1979), „Сълзите капеха” (1982), „Кин-дза-дза” (1986), „Ези-тура” (1995), „Фортуна” (2000).

НАША RUSSIA

Русия, 2010, 85 мин

Сценарий: Семьон Слепаков, Вячеслав Дусмухамедов, Алексей Ляпоров
Режисьор: Глеб Орлов
Оператор: Марат Аделшин
Музика: DJ Грув
В ролите: Михаил Галустян, Сергей Светлаков, Валери Магдяш, Александър Семчев, Виктор Вержбицки, Роман Мадянов, Наталия Хорохорина, Николай Басков, Михаил Багдасаров, Яна Романова, Владимир Тишко, Сергей Гинзбург
Продукция: Comedy Club Production, TNT

Таджиките Рафшан и Джумжуд пристигат нелегално в Москва да работят „на черно”. Бригадирът им Леонид е получил от някакъв тежкар поръчка за скъп ремонт. Двамата изгубват началника си в мегаполиса и се опитват да го открият и спасят, сеейки разрушение и хаос по пътя си. Но в най-безнадеждния миг съдбата се смилява на тях и те научават страшна тайна, която променя всичко...

ГЛЕБ ОРЛОВ. Филмография: „Наша Russia” (2010)