Експерти от Австрийската енергийна агенция (АЕА) са на посещение в Община Габрово, за да представят програмата за енергийно ефективни общини „е5“, насочена към общинското енергийно планиране в администрациите на Австрия. В срещата участват Габриеле Брандл и Хелмут Щрасер, зам.-кметът на община Габрово арх. Николай Меразчиев, общински специалисти и представители на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“. Днес и утре участниците ще обсъждат възможностите за включване на Габрово като пилотна община по програмата за България, както и участие в инициативата „Европейска енергийна награда“.

Инициативата представлява система за управление на качеството за дейности, свързани с енергийната ефективност в общинските администрации. Участващите общини получават подкрепа за разработване и прилагане на устойчива енергийна политика, общинско енергийно планиране, както и достъп до специално разработен каталог с мерки за постигане на устойчиво енергийно развитие. В този процес общините се подпомагат от енергийни съветници. Към момента са се включили 11 държави с 1 400 общини и близо 46 милиона жители.

В рамките на срещите е предвидено запознаване с политиките на Община Габрово за енергийна ефективност в сферата на градската мобилност, териториалното устройство и планирането, доставката и разпределението на електроенергия, управлението на отпадъците, устойчивите обществени поръчки и други.

Участниците ще дискутират предпроектното проучване за въвеждането на програмата „е5“ в България, което включва идентифициране на ползите за общините, обучителни мерки, финансови източници, преглед на годишните планове за енергийна фективност и законодателството, разпространение на опита сред администрациите.

Темата ще бъде представена и по време на конференцията на Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“ в Габрово, която ще се състои на 26 и 27 април 2018 г. в зала „Възраждане“.

Повече за програмата на конференцията „Енергийната ефективност като инструмент за ускорено развитие на българските общини“ може да научите на https://www.20th-ecoenergy-conference.info/.

Дарители на новия храм в кв. Младост станаха всички изпълнители от благотворителния концерт #ДАБЪДЕ Новият храм на Габрово!
25 април 2018
Зам.-министър Атанаска Николова ще участва в конференцията на „ЕкоЕнергия“
25 април 2018