В топлия съботен 21 април Габрово отбеляза Международния ден на Земята със събитие, в което габровските деца показаха какъв трябва да бъде светът – чист, уютен и подреден. Участие в инициативата взеха 52 ученици от габровските училища НУ „Васил Левски“, ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Райчо Каролев“, Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, Национална Априловска гимназия и Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“.

Те се състезаваха в 10 отбора, които разработиха и представиха проекти в трите категории: Арт инсталации, Еко ревю и Еко литературна творба. Всички проекти бяха прецизни и изработени с голямо старание и внимание в детайла, което допълнително затрудни журито в оценката си. Отборите презентираха своите творби по оригинален начин, като показаха, че замърсяването на природата крие пряка опасност за всяко живо същество. На пл. „Възраждане“ дефилираха еко котараци и ревю в стил „еко“, чийто дрехи бяха направени от чинийки за еднократна употреба, пластмасови бутилки и дори чантичка в стил „декупаж“, място в ревюто намериха вечерни тоалети и ежедневни рокли на точки.

Присъстваха съвсем истински макети на костенурка, чийто сълзи показваха колко страшен е проблемът със замърсяването на океаните и моретата. Изработена беше и ферма от пластмаса, в която имаше дори компостер. Красивата и нежна Природа беше изобразена с феерията на воал от найлон и пъстри цветя, а глобалното замърсяване намери отражение в театрален етюд и огромен макет на планетата земя, задъхваща се от пластмаса. Децата представиха и еко поезия, чрез която заявиха колко важни са водата, дърветата и цветята, цялата наша природа за хората. Присъстваха робот от кашони и весело прасенце от пластмасови отпадъци. Специален колорит в събитието внесе облак от найлонови торбички, разливащ дъжд от многоцветни капачки.

По време на събитието децата провериха знанията си в игри, организирани от парк „Централен Балкан“, а в края на Деня на Земята, всички участници получиха подаръци.

Допълнение към кампанията беше и поредното издание на „Био отпадък за компост“, в която габровци имаха възможност да заменят ненужните си биоразградими отпадъци за качествен почвен подобрител. Предаденото количество биоразградим отпадък беше 99 кг.

Снимки от събитието може да видите тук.

Инициативата „Ден на Земята: Край на замърсяването с пластмаса“ беше реализирана от Община Габрово и в партньорство с парк „Централен Балкан“, парк „Българка“ и фирма „Екобулпак“ АД.

212 тона събрани отпадъци - след финала на „Пролетно почистване 2018“
23 април 2018
Община Габрово е на 9-то място по прозрачност от 567 институции в страната
24 април 2018