Габровската ХГ „Христо Цокев“ отбелязва 110 години от рождението на Лазар Донков като представя творбата на Асен Попов, изваял образа на създателя на етнографския музей „Етър“. Скулптурата е създадена през 70-те години на XX век и е акцент на галерията за месец януяри. Творбата е от фонд „Скулптура”, който включва около 200 произведения на изявени български и чуждестранни автори.

Скулпторът и художник Асен Борисов Попов е роден на 3 юли 1925 г. в Добрич. Завършва НХА „Николай Павлович” през 1959 г. при проф. Любомир Далчев, специалност „Монументална скулптура”. Автор е на редица монументални композиции и паметници, като Паметника на Свободата в с. Стожер, на Йордан Йовков и на ген. Стефан Тошев в Генерал Тошево, на Дора Габе в с. Дъбовик, на Стефан Караджа в Добрич. Умира на 5 февруари 2008 г. в Добрич.

Скулптурата „Портрет на Лазар Донков” може да се види до края на месец януари.

ХГ „Христо Цокев“ кани публиката на откриването на представителна изложба от фонда на галерията. Събитието ще се състои във вторник, 9 януари, от 17.30 часа, ет. 1. В експозицията са включени творби – живопис, графика и скулптура, създадени в началото и през втората половина на XX век. Публиката може да види 52 произведения на различни автори.

Всеки вторник е ден без входни такси.

302 лева дариха габровци на Богоявление за новия храм в кв. „Младост“
8 януари 2018
Генералният консул на Турция в гр. Пловдив посети Габрово
8 януари 2018