Иновативен, смислен, дълбок и бъдещен това е кратката оценка на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова за конференцията, която се провежда днес в Габрово - „Науката среща парламентите и регионите“. Тя определи дискусията като истинско визионерство, а интелигентната специализация като възможност без алтернатива за регионите, общините и науката, които трябва да работят заедно с подкрепата на държавата.

Отлична оценка на форума в Габрово даде и областният управител на Велико Търново и председател на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район проф. Любомира Попова.

„Безкрайно удовлетворена и впечатлена съм от това, което се случва тук и поздравявам организаторите. Непрекъснато говорим за партньорства между бизнеса, местните и регионалните власти и научните среди, но тук виждам желание и конкретни стъпки за действие от вашата община“, каза проф. Попова след участието си в конференцията. „Ние сме сърцето на България и най-добрата инвестиция е в хората и тяхното образование, за мен това е ключът към по-доброто качество на живот на хората, а те ще възвърнат тази инвестиция за обществото“, категорична бе проф. Попова.

Областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова и кметът на община Ловеч Корнелия Маринова се включиха в събитието в Габрово по темата Интелигентната специализация на региона – фактори, политики и възможности за финансиране.

Конференцията се организира по инициатива на Община Габрово в партньорство с Генерална дирекция „Съвместен изследователски център“ на Европейската комисия, Представителството на Европейската комисия в България, Комитета на регионите на Европейския съюз и Технически университет – Габрово. 

Цялото интервю на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, направено по време на събитието, можете да чуете тук.

Цялото интервю на областния управител на Велико Търново и председател на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район проф. Любомира Попов, можете да чуете тук.