Октомври е - ясен знак за почитателите на комедийния жанр, че настъпва тяхното време за филмови приключения.

От 18 до 24 октомври 2017 г. Столицата на хумора за осми път ще бъде завладяна от треска за кино!

17 са заглавията, разпределени в модули: „Конкурс“, „Световен екран“, „Детско кино“, „Вечер на българското кино“.

10 са продукциите, включени в конкурсната програма, а носителя на приза "Най-добър филм на Габрово", ще определи тричленно жури в състав: актрисата Стефания Колева, писателят Иван Марков  и кинокритикът Деян Статулов.

Журито ще мине по червения килим пред зала „Възраждане“ на 18 октомври, сряда,  в 19.45 часа. Заповядайте да ги посрещнем, както подобава - с музика, аплодисменти, светкавици от фотоапарати  и море от зареждащи емоции.

Важна роля при определянето на призьорите отново ще има публиката. Зрителите могат да изберат своя фаворит като гласуват с анкетна карта в зала „Възраждане“ или на сайта на фестивала www.filmfest.gabrovo.bg

В програмата на Смешен филм фест българското кино винаги е било на особена почит. Тази година на него е посветена съботната вечер – 21 октомври, с един документален и два игрални филма, а гости ще ни бъдат техните режисьори и актьори.

Документалният филм „Ром Кихот“ ще бъде представен от режисьорите Петя Накова, която по време на фестивала ще е ръководител на ателие по документално кино, и Нина Пехливанова. Прожекцията ще е с вход свободен!

Вторият филм - „Лили Рибката“, още с появяването си получи висока оценка на 35-ия Фестивал “Златна роза” 2017. Журито присъди Диплом на режисьора Ясен Григоров и творческия екип за благородните им усилия в трудната област на детското кино. За премиерата на филма, в който участва звездата на българския комедиен небосклон - Татяна Лолова и цяло съзвездие популярни актьори, в Габрово ще бъде режисьорът на продукцията Ясен Григоров и любими лица от телевизионния екран. Филмът е подходящ и за възрастни!

Режисьорът Димитър Коцев – Шошо  (председател на журито на  Смешен филм фест 2016) и сценаристът Иван Марков (жури на Смешен филм фест 2017) ще представят общата си творба „Маймуна“. Към тях ще се присъедини младата и изключително талантлива Александра Костова, изпълняваща ролята на 12-годишната дъщеря на Юлиян Вергов.

Вечерта на българското кино обещава да бъде звездна и емоционална, защото това са само част от изненадите, които сме подготвили за публиката.

По традиция съботните и неделните прожекции от 11 часа са време за най-малките приятели на фестивала. На най-емоционалната ни аудитория ще предложим два забавни и красиви европейски анимационни филма.

И тази година с подбрана филмова програма ще се смее не само Габрово, ще се смеят и феновете на комедийното кино в Севлиево, защото Смешен филм фест щедро ще сподели с тях най-доброто от сезон 8.

След реализираната в предходното издание детска работилница за анимация, тази година са предвидени занимания за по-големи. По време на фестивала младите хора с интереси в областта на киното и журналистиката ще имат възможност да се включат в ателие за документално кино. Работилницата ще разкрие смисъла, възможностите и способите за реализация на документален филм, а в главната роля разбира се ще е Хуморът. Работата ще започне на 18 октомври, а документалните миниатюри ще бъдат представен на закриването на фестивала - 24 октомври от 20 часа в зала „Възраждане“.

Уверени в това, че киното не само забавлява, а има положителен социален и образователен ефект, сме осигурили свободен достъп на зрителите за прожекциите на първия филм от програмата на 18 октомври, сряда, от 18.00 часа „Стар мърморко“ и документалния филм в събота, 21 октомври, от 16.30 часа „Ром Кихот“.

За всички останали прожекции цената на билета е 3 лева, а за най-запалените почитатели от тази година има абонаментна карта, която ще им осигури достъп до всички платени прожекции – цената е 28 лв.

Смешен филм фест никога не е бил само кино, затова ще предложим съпътстващи събития, които да направят преживяването още по-емоционално.

В света на седмото изкуство ще ни пренесе концертът на оркестър „Габрово“, който ще имаме удоволствието да чуем на 16 октомври, понеделник, от 17.00 часа на ул. „Радецка”.

На 20 октомври, петък, от 17.00 часа в Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“ членът на журито - Иван Марков, ще представи книгата си „Гранични отклонения“. Входът е свободен!

Вълнуваща среща с очарователната Стефания Колева ще имат на 23 октомври младите таланти от Театрална студия „Движение“ към ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“.

Очаква ни вълнуващо пътешествие със забавна компания и непредсказуем финал, затова отбележете в календара си датите от 18 до 24 октомври - Габрово, зала „Възраждане“!

Смешен филм фест 8 се реализира със съдействието на: Руски културно-информационен център, Унгарски културен институт към Посолството на Унгария, Посолство на Република Аржентина, Чешки център София, Фондация „Арт офис“, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово  и с медийното партньорство на: Киното.бг, вестник „100 вести“, радио „Бумеранг-FM