В Националния музей на образованието в Габрово бе открита гостуваща фотодокументална изложба „Нестор Марков - будителят”. Тя беше представена от Мария Ловджиева - автор на идейния проект, и проф. Мария Младенова – автор на биобиблиографското издание за възрожденския просветител.               

Специален гост на откриването беше правнукът на Нестор Марков – проф. Светослав Марков от Института по математика и информатика към БАН. От наследниците на възрожденския просветител професорът има най-пряка връзка с Габрово. Неговият дядо – индустриалецът Светослав Марков, е роден тук през 1874 година, по време на учителския период на Нестор Марков в Габровското главно мъжко училище.

Юбилейната изложба е посветена на 180 години от рождението на възрожденския деятел Нестор Марков (1836 – 1916) и за пръв път беше представена в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, след което продължи с  гостувания в градовете, свързани с неговия живот и дейност – Стара Загора, Хасково, Габрово, Пловдив, В. Търново и други.

При откриването проф. Младенова подчерта изключителните заслуги на Нестор Марков като възрожденски и следосвобожденски обществен деец, просветител, книжовник и лексикограф.  

„Ако с едно изречение трябва да формулирам какво представлява личността на Нестор Марков, бих казала, че той е един от титаните на Българското възраждане, който несправедливо е забравен. В Габрово той е поканен специално да преподава и учителства от 1873 до Априлското въстание, когато е арестуван заедно с другите учители и откаран в Търновския затвор. В Габровското училище са събрани изключително ерудирани преподаватели – цветът на интелигенцията, автори на учебници, владеещи чужди езици, които са възпитавали не само с уроци, но и с отношение и поведение. За габровския си период Марков оставя спомени, които разкриват атмосферата в училището, подготовката и драматичните дни на Априлското въстание. Нестор Марков има изключителни заслуги за строителството на следосвобожденска България – участва във възстановяването на Стара Загора като префект, изпълнява същата длъжност и във В. Търново, Пловдив, Русе, Варна,  министър е на вътрешните работи в правителството на Леонид Соболев.“, допълни проф. Младенова.           

В НМО изложбата е придружена с документален материал от фонда на музея – авторски учебници по френски и турски език, по геометрия и аритметика, периодичен печат, оригинални свидетелства за учителския период в Габрово.

Набират кандидати по програмата „Старт на кариерата“
19 Септември 2017
Представители на Комисията по култура и образование към ЕП посетиха ЕМО „Етър“
20 Септември 2017