Заместник-кметът Нела Рачевиц приветства студентите и преподавателите от Технически университет – Габрово по случай началото на учебната година. Тя им пожела от името на кмета на община Габрово Таня Христова да не забравят, че ще бъдат свързани от общи цели и интереси – как да учат и да се борят като един отбор, как да разчитат един на друг, как да преодоляват предизвикателствата през учебната година. Тържествената церемония се състоя в зала „Възраждане“ днес и на нея присъстваха официални гости, студенти и академичната колегия на висшето учебно заведение.

В обръщението си към студентите, кметът Таня Христова ги поздрави за избора им да инвестират в образование, да си осигурят по-добро бъдеще и да придобият по-задълбочени, висши познания и умения. По думите й, образованието е отговорност на тях самите към собствените им мечти и амбиции, сила, която ще им даде преимуществото да се реализират и ще ги подготви за трудния път към успеха като им даде базата, върху която да градят мечтите си.

В поздрава си към преподавателите и научните ръководители кметът на Габрово каза, че младите хора, с цялото си непокорство и страст, ще ги заредят с нови идеи, ще ги вдъхновят да търсят нови похвати и методи на преподаване. Тя им пожела да не забравят мисията си на преподаватели, които предават знания и ценности, творят наука и помагат на студентите си да се осъществят като успешни личности.

В словото си към новоприети и настоящи студенти ректорът проф. Райчо Иларионов пожела да не забравят трите компонента на успеха – учение, труд и дисциплина, да използват времето пълноценно през годините си на обучение, да се възползват от възможностите за международен обмен чрез програма Еразъм или за специализации с помощта на различни стипендии. Той даде примери за успешно реализирали се бивши възпитаници на ТУ в града, страната и чужбина, като акцентира, че страната има нужда от високообразовани и квалифицирани хора.

На официалната церемония присъстваха областният управител Невена Петкова, която отправи своите пожелания към академичната общност за успешна учебна година, двамата заместник областни управители, представители на успешни габровски фирми. Поздравление към първокурсниците отправи студентка от втори курс на габровското висше учебно заведние.

За празничната атмосфера се погрижи струнно трио - Христофор Михайлов, Елена Вълкова и Ивелин Вълков, които представиха кратка музикална програма.