На 68 години си отиде големият творец Емил Попгенчев. Той е роден на 16 февруари 1942 г. в Габрово. Завършва Националната художествена академия „Николай Павлович”, специалност „Декоративно-монументална живопис”. Работи в областта на живописта и декоративно-монументалните изкуства. Член на СБХ.

Участва в общи и представителни изложби на изящните изкуства в България и в чужбина (Австрия, Англия, Германия, Египет, Италия, Мексико, Монголия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Франция). Негови творби са в колекциите на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и на редица художествени галерии у нас и в чужбина, както и на частни колекции в България, Франция, Германия, Швеция, Австрия, Сърбия, Англия. Негови монументални творби – стенописи, каменна пластика, дърворезба, керамика, мозайки, сграфито, са създадени в много градове на страната.

Единственият съвременен български художник, който изгражда цялостното си творчество в стилистиката на кубизма и постиженията му получават международно признание. Така през 1995 г. известната френска аукционна къща ДРУО продава всички представени картини на Емил, което е прецедент за български творец.

Творческият му път започва от Габрово през 1967 г. Участва в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (1983, 1987, 1989, 1991, 1995, 1999, 2001) и е награждаван за постиженията си (1987, 1999), а през 2001 г. е удостоен с наградата „Гаскар”.

Емил Попгенчев е най-големият дарител на Музей „Дом на хумора и сатирата” – 43 живописни платна. Негова е композицията на западната фасада на ДХС, също дар за габровци (2003). Според специалистите това е най-известното в България монументално декоративно пано. В момента в зала 3 на ДХС в представителната изложба „Габровският принос”, в която могат да се видят две негови платна от цикъла „Източен свят”.

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Партньорство Габрово – Тун
7 август 2010
Община Габрово е партньор по проект „Домашен помощник”
10 август 2010