Оперативното бюро на Международния панаир на традиционните занаяти се събра на работна среща под председателството на кмета на община Габрово Таня Христова. Темата беше предстоящото XV издание, което ще се състои от 2 до 6 септември т. г. в Етнографския музей на открито „Етър”. По традиция, едно от най-важните събития по време на Панаира ще бъде Майсторската надпревара. Занаятът, който е избран за юбилейното издание е иконопис. До момента участие са заявили само жени, като чуждестранното представяне в това издание ще бъде от Украйна, Румъния и Албания.

За първи път се организира младежка секция, което е извън статута на Панаира. Участниците са до 18 години и се обучават в училищата по изкуства в Трявна, Сливен и Пловдив. Идеята е да се подпомогне запазването на традициите и да се стимулират подрастващите да се развиват професионално в определен занаят, като му предават смисъл в съвременността. Младежката секция към Майсторската надпревара ще бъде открита на 3 септември от 10.30 часа и ще продължи до 16.30 часа на 5 септември.

Журито, което ще оценява творчеството на младите участници е в състав: Доц. д.и.н. Иван Кабаков – СУ „Климент Охридски”, доц. д-р Евгени Недев – ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Пламен Малинов – зограф в ЕМО „Етър”.

42 заявки са направени за друго важно събитие по време на XV Международен панаир на традиционните занаяти - Международната научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще". Ще се работи по оптимизиране и активизиране на присъствието на участниците, които не говорят български език.

Предвидено е музикалната и танцова програма да съчетава традиционен фолклор и съвременната му интерпретация. Изпълнителите ще бъдат: Национален фолклорен ансамбъл „Българе“; Фолклорен ансамбъл „Зипка“ - Хърватска, Габровски фолклорен ансамбъл „Сивек“, Вокална група „Авигея“ и Оркестър „Габрово“.

В дните на XV Международен панаир на традиционните занаяти има още няколко акцента: изложба-базар на текстилни изделия, изложение-базар на изделия с традиционни техники на украса и багрене, възстановки и демонстрации на домашни занятия и народни обичаи.

За първи път в историята на Панаира бе дадена възможност за регистрация на участниците онлайн. Пред Оперативното бюро беше представен новият интернет сайт на XV-я Международен панаир на традиционните занаяти, който предлага полезна информация и фотографии, свързани със събитието.

Организатори на Международния панаир на традиционните занаяти са Община Габрово, Министерство на културата и Етнографския музей на открито „Етър“. 

В ЕМО „Етър“ показаха как се прави Еньовски венец, защо се свива Момина китка и какво е копаничарство
26 юни 2017
Община Габрово ще обжалва решението на Административния съд против текстове от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на общината
26 юни 2017