С първата неделна прожекция на 11 юни, от 11.00 часа, предлагаме фестивална среща с един провокативен и увлекателен документален филм, който ще очарова зрители от всички поколения - „Императорът“ в зала „Възраждане“.

Люк Жаке покори света с епоса „Походът на императорите”, носител на Оскар за 2005 г., превърнал се в една от най-успешните документални продукции на всички времена и в боксофис хит с приходи над 127 милиона долара. Най-новата творба на режисьора отново е посветена на императорските пингвини в Антарктида. Заснет на снежния континент миналата зима в хода на дълго подготвяна експедиция, „Императорът” („L’empereur”/„March of the Penguins 2”, Франция, 2016) предлага на зрителите невиждани кадри от дебрите на световния океан, благодарение на екипировката на специална подводница и безкрайно красиви кадри от въздуха, уловени с дрон.

Разказът е за един млад пингвин, на прага на първото си пътуване. Той чува мистериозен зов, който го кара да напусне дома си и да поеме към все още неизвестното приключение през ледовете на континента. Негов другар в пътешествието е опитен, възрастен пингвин, чрез чийто образ Жаке умело извиква спомени, съмнения и страхове, които вероятно са част от познатия път на всички поколения пингвини – към единствената възлюбена, към инстинкта за създаване на поколение, към зова на природата... Сигурно човекът ще си остане единственото живо същество на тази планета, което притежава разум и въпреки него, продължава да разрушава безогледно собствения си естествен дом. Природата говори, но никой от нас не си прави труда да се вслуша в нея...

В програмата на „София Филм Фест в Габрово” сме включили една страхотна, трогателна биографична творба, посветена на един от най-великите футболисти на всички времена, ако не и най-великият - „Пеле: раждането на една легенда” („Pele: Birth of a Legend”, САЩ, 2016). Прожекцията на филма на Джеф и Майкъл Цимбалист започва в 16.00 часа, също в неделя, 11 юни, зала „Възраждане“.

От гетата в Бразилия до централно място на едно от най-големите спортни събития в света, кариерата на Пеле е истинско чудо. Той става най-младият футболист (на 17 години), който печели Световната купа. Лентата е изпълнена със смях, житейски уроци и сърдечност. Това е един вдъхновяващ биографичен филм, който дава прекрасна възможност на всички фенове да се запознаят с пътя на легендата Пеле.

Вечерната програма на последния фестивален ден продължава с филма на Ралица Петрова „Безбог” („Godless”, България-Дания-Франция, 2016), който ще започне в 18.00 часа, в зала „Възраждане“.

На финала на 21-вия София Филм Фест лентата получи Голямата награда „София – град на киното” в Международния конкурс, както и наградата за най-добър български игрален филм, определена от международно жури. Отличеният със „Златен леопард” в Локарно и две награди в Сараево, както и с голямата награда „Златна роза” филм на Ралица Петрова, е „разтърсващо изследване на човешкия дух в копнежа му за чистота и изкупление”.

Сюжетът следва една медицинска сестра, въвлечена в измама с фалшиви самоличности, която неочаквано проявява пристъп на човечност.

Светът – или поне българският свят – се дави в депресия, корупция и мизантропия.  Любовта не съществува, макар че от време на време хората я търсят. Това е посланието на дебютния филм „Безбог” на режисьорката Ралица Петрова, филм, който си поставя за цел да покаже на зрителя цялата безрадостност в живота на посткомунистическа страна, където нищо не се променило”, пише „Варайъти”.

Филмът ще бъде представен в Габрово от Ралица Петрова – автор и режисьор, която ще бъде специален гост и ще очаква Вашите впечатления и въпроси!

Предложението ни за финал на фестивалната програма е „Франц” („Frantz”, Франция-Германия, 2016), който започва в 20.15 часа, в зала „Възраждане“.

Това е най-новият филм на майстора на модерното френско кино Франсоа Озон („Осем жени”, „Басейнът”). Премиерата на копродукцията между Франция и Германия беше на Венецианския фестивал през септември 2016 г., а Паула Беер беше удостоена с наградата „Марчело Мастрояни” за най-добра млада актриса. В ролята на младия французин е Пиер Нини, когото видяхме фестивално у нас в образа на прочутия дизайнер във филма на Жалил Леспер „Ив Сен Лоран”.

Творбата е увлекателно упражнение по стил в черно-белия спектър, което отвежда зрителите в дните след Първата световна война, за да им разкаже история, наситена с любов и драматични обрати. Анна тъгува за годеника си и всеки ден носи цветя на гроба му. Именно там немската девойка среща тайнствен французин, който също е дошъл да отдаде почит на загиналия Франц.

Ето какво споделя Озон за своята работа по „Франц”: „Докато се подготвях за филма, осъзнах, че ако разкажа тази история в черно-бяло, ще я направя по-силна и по-реална. В крайна сметка нашите спомени от войната са в черно и бяло. Сметнах, че това ще е добър начин да пренеса зрителя още по-дълбоко в историята. А и от естетическа гледна точка периодът, върху който се фокусира филма, е период на тъга и страдание – не мога да си го представя цветен... Употребата на цвят е не толкова логическа, колкото емоционална.

Цената на билета е 3 лева! Билети може да закупите на откритата каса на ул. „Радецка“ (кафе „Конкилев“) всеки делничен ден от 10.00 до 13.00 часа и от 14.00 до 17.00 часа. Касата на зала „Възраждане“ ще работи със следното работно време:

9 юни, петък: 17.00 - 20.00 часа

10 юни, събота: 17.00 – 20.00 ч.

11 юни, неделя: 10.00 - 11.00 часа и 15.30 - 20.15 часа

Заповядайте, очакваме Ви!

Сбогом София филм фест, остава ни очакването за 9-то ти издание в Габрово, а до тогава много ленти ще се заснемат и много ще се изгледат!

„Аз, Даниел Блейк“ ще разпаля филмовия ви глад за „Лудетини“
9 юни 2017
Кметът Таня Христова поздрави участниците в Националната конференция на Висшия адвокатски съвет
10 юни 2017