Кен Лоуч отново беше удостоен с престижната „Златна палма” в Кан – десет години след „Вятърът в ечемичените ниви”. Неговият филм „Аз, Даниел Блейк” („I, Daniel Blake”) ще бъде представен пред габровската публика в събота, 10 юни, от 18.00 часа в зала „Възраждане”.

Копродукцията на Великобритания, Франция и Белгия от 2016 г. има в актива си още десетки награди от различни филмови форуми и предава историята на един възрастен дърводелец, чийто живот се разпада на парчета в огромното море на бюрокрацията. Създадена с хумор, топлина и отчаяние, лентата е безкомпромисна - пленява с естествената простота на разказа, близка до минимилизъм, запазена марка за филмите на Кен Лоуч и неговото социално кино. Тя е израз на загриженост към все по-обедняващите обикновени хора.

Това е разказ за сблъсъка със системата на един обикновен човек – Даниел Блейк (в ролята Дейв Джоунс). Сред абсурдната джунгла от сиви офиси и досадни чиновнци, които осигуряват помощи за безработни и хора в неравностойно положение, Даниел се сприятелява с Кейти (Хейли Скуайърс), самотна майка на две деца в подобна ситуация. Двамата решават, че е по-честно да не се играе по правилата на бюрократичния свят и да не бъдат фалшиви...

„Често си припомням една стара фраза: „Агитирайте, образовайте, организирайте”. Сигурен съм, че не може да образовате толкова много, колкото би ни се искало, но пък може да задавате въпроси; като цяло е трудно да организирате чрез филмите си, но със сигурност може да агитирате. Аз мисля, че да агитираш е голяма цел, защото да бъдеш самодоволен за неща, които са нетърпими, е просто неприемливо. Герои в капан от ситуации, на които се налага да разрешат сложни конфликти – това е същността на драмата. Мисля, че гневът може да бъде много конструктивен - гневът, който оставя публиката с усещането за нещо неразрешено като проблем, с някакво предизвикателство, той може да свърши добра работа.” – споделя Кен Лоуч.

Показана премиерно в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан, най-новата творба с подписа на Паоло Вирдзи „Лудетини” („Like Crazy”, Италия-Франция, 2016) е вечерното ни продължение на третия фестивален ден. Прожекцията започва в 20.00 часа, 10 юни, зала „Възраждане”.

Филмът ще срещне зрителите с две дами, настанени в  психиатрична клиника в Тоскана. Животът ги събира по случайност, те не се поколебават да грабнат шанса и да избягат заедно и се оказват в приключение, което ще промени съдбата им завинаги... Превърнал се в любимец на публиката на фестивалите във Валядолид и Варшава, този филм вече завладява сърцата и на киноманите в България, благодарение на страхотните актриси Валерия Бруни Тедески и Микаела Рамацоти.

Цената на билета е 3 лева! Билети може да закупите на откритата каса на ул. „Радецка“ (кафе „Конкилев“) всеки делничен ден от 10.00 до 13.00 часа и от 14.00 до 17.00 часа. Касата на зала „Възраждане“ ще работи със следното работно време:

9 юни, петък: 17.00 - 20.00 часа

10 юни, събота: 17.00 – 20.00 ч.

11 юни, неделя: 10.00 - 11.00 часа и 15.30 - 20.15 часа

Заповядайте, очакваме Ви, защото съботната вечер е време за качествено европейско кино!

Ученици и учители от ПМГ се обучиха да прилагат програма срещу рисково поведение
8 юни 2017
„Императорът“, „Пеле“ и „Франц“ в търсене на „Безбог“
9 юни 2017