На 9 ноември, сряда, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, в цикъла „Избрано от публиката“, на Габровския камерен оркестър ще гостува изтъктнатият български пианист и композитор Виктор Чучков. Програмата включва популярни миниатюри за пиано и оркестър от Моцарт, Росини, Шопен, Лист, Чайковски, Равел, Петко Стайнов и други.

Цените на билетите са 3 лева. За ученици, студенти и лица над 65г., входът е свободен.

ВИКТОР ЧУЧКОВ е пианист и композитор с международна известност, който гастролира в най-престижните  зали на  Европа, Азия, САЩ и Бразилия, като „Виктория хол“ –Женева, зала „Верди“ – Милано, „Общински театър“ Сан Пауло, зала „Круп“, зала „България“ и др.

Първите си уроци по пиано получава на 6 години при Луиза Мумджиева в Горна Оряховица. По препоръка на академик Андрей Стоянов на 10 години продължава обучението си в София, под негово ръководство. Учи в Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“ в класа по пиано на проф. Лили Атанасова и композиция при проф. Веселин Стоянов. Печели стипендии на Консерваторията и Академията „Санта Чечилия“ в Рим, където продължава обучението си при световноизвестни педагози – Карло Дзеки, Винченцо Витали, Гуидо Агости и др.

Лауреат е на редица международни конкурси по пиано, сред които „Алфредо Казела“ и др. Председател е на Съюза на българските композитори от 1999 до 2005г. и е професор в  Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“.

Води майсторски класове по пиано и композиция в Холандия, Италия, Гърция, Германия, Турция, Русия, САЩ, Бразилия, Малайзия, Хонг Конг, Македония, България и др. Изнася благотворителни концерти за световни организации и представя множество млади таланти от цял свят по италианските телевизионни програми.

Канен е като член на жури на много клавирни международни конкурси по пиано и композиция в Рим, Мадрид, Порто, Атина, Сереньо, Истанбул, Париж, Виена, Верона, Билбао, Аракуара / Бразилия/.

Автор е на симфонична, камерна, филмова и детска музика. Композитор с подчертан афинитет към експериментално съчетаване на различни жанрове. Автор е на „Писма от бъдещето“ за симфоничен оркестър, рок група и глас, „Концерт за смях и оркестър" по мотиви от Росини, „Носталгични вариации“ за кавал, пиано и оркестър и други. Автор е на детската опера „Светулката“ и известните детски песни „Моля, кажете не на шега“ и „Хор на сътворението“. Сред игралните филми с негова музика са „Иван Кондерев“ (1973г.), „Суламит“ (1999г.), анимационния филм „Консервфилм (1989г.) и много филмови продукции в Италия и Румъния.

Негови изпълнения и творби са издавани от „Балкантон“, „Еми“ „Фонит Четра“, „Виктор“ (Япония), „Имаген“ (Бразилия), "Минус Уан“ (САЩ).

В свое телевизионно интервю Енио Мориконе казва за Виктор Чучков: „Музиката извира от всичките му клетки! Един голям пианист“.

Пресата в Италия отбелязва:… Той е поет на звука, виртуоз, вълнуващ интерпретатор на Моцарт, Лист, Шопен“

„….Благословен е с онзи рядък дар да държи музиката в постоянна готовност – в главта и в ръцете си. Свири с такава естественост, която вади звука направо от извора, този вълшебен Моцартов звук!....“

Във Филаделфия, след премиерата на неговия „Концерт за Смях и оркестър“, критикът Кенет Ла  Фав отбелязва, че творбата на Виктор Чучков е една от най-оригиналните в историята на музиката“