Музеят „Дом на хумора и сатирата“ продължава и през есента гостуванията си из страната с изложби от своя художествен фонд. Поредният домакин на габровски Весел четвъртък е Художествената галерия в Русе.

В продължение на две седмици русенци и гостите на града ще имат удоволствието да се насладят на красотата на Габрово и забележителностите на столицата на хумора. „Габрово – от сериозното до смешното“ включва първата самостоятелна изложба на габровския фотограф Радослав Първанов и подбрана колекция хумористична фотография от фонда „Хумор на народите“ на Дома на хумора и сатирата.

Идеята за изложбите е на проф. Венелин Терзиев – преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев“ и изпълнителен директор на „Скални материали“ АД-Русе – и се осъществява с неговата любезна подкрепа в организацията на гостуването. 

Радослав Първанов е добре познат на габровци с активната си дейност по различни проекти, свързани с родния град и България. В своите фотографии се старае да покаже природата, забележителностите и малко познатите кътчета на страната. В първата си самостоятелна изложба изразява любовта си към Габрово в 30 цветни фотографии, заснети през последните години. В обектива му са попаднали панорамни изгледи от града, както и емблематични сгради и паметници в столицата на хумора – Домът на културата, Регионалната библиотека, Домът на хумора и сатирата, Паркът на смеха, музеите, църквите. Впечатляващи са нощните снимки на Габрово, фотографиите от традиционния Карнавал на хумора, както и красивите кадри от Соколския манастир и Етъра.

Домът на хумора и сатирата продължава приказката за Габрово със своя колекция от 35 хумористични фотографии, разкриващи друг поглед към столицата на хумора.

Снимките са дело на 19 фотографи от България и от чужбина (Германия, Швейцария, Литва, Русия и Иран), които през годините са гостували в Габрово или са участвали в организирани от Дома на хумора събития.

Някои от фотографиите са постъпили във фонда след самостоятелни изложби на авторите, други са отличени в конкурси, трети – дарени на Дома.

Архивни или съвременни, черно-бели или цветни, всички те отпращат с усмивка към веселата страна на нещата и затвърждават славата на Габрово, прочул се с хумора си и отвъд границите на родината.

Националната Априловска гимназия става територия на лагера за иновации в Габрово
8 Септември 2016
Работна група ще изработи двугодишна програма в областта на културните политики
9 Септември 2016