На 19 февруари 2009 година Габрово отново осъмна с поредните прояви на вандализъм, извършени от неизвестни до момента лица. Последната трета пейка от околоречната градинка до бившата сладкарница Малина и кафе „Зодиак” в момента се намира в реката. Предишните две бяха изскубнати и захвърлени отново там още през миналата година. На това място вече няма нито една пейка, на която може да се седне.

 

През изминалата нощ е напълно разрушен и алпинеумът зад библиотека „Априлов-Палаузов” /детската площадка зад бившата Стара поща/. Юката и останалите растения са изскубани, а камъните за разхвърляни наоколо.

ПРЕДИ

И СЕГА

 

Бетоново кошче за отпадъци лежи отпреди около седмица в езерцето с лилиите в същата градинка, на която само преди месец изцяло беше разрушена хидроизолацията.

 

След споменатите факти, можем само да попитаме:

Искаме ли Габрово да е чист, подреден и хубав град? Искаме ли да имаме крайградски алеи, алпинеуми и цветни площи? Или искаме да се изправим срещу нарушителите - тези, които изхвърлят своите боклуци от терасите, в реката, в парковите площи, оформят сметища на входовете на града, в квартали и села, чупят пейки, дървета, цветя, лампи – все неща, за които плащаме всички ние със своите данъци.

Моля, не бъдете безучастни и ни информирайте навреме, в случай, че станете свидетел на подобен вандализъм. Защото за всички нас - гражданите на този град има значение дали нашите пари се харчат за ремонт на изпочупени неща или за изграждането на нови.