Как се приготвя „Бял мъж”, едно традиционно за Петровден българско ястие? И то, както много други неща, свързани с родния фолклор, изглежда просто, но си иска майсторлък.

На 29 юни, сряда, в ЕМО „Етър” леля Райна ще разкрие някои тънкости около приготвянето на „Бял мъж”. Демонстрацията ще се проведе три пъти: от 11:30, 13:30 и от 15:30 ч. в Самарджийската къща (II етаж) на Чаршията.

Входът в музея през целия ден е свободен.

„В българската фолклорна традиция има само едно ястие, което се приготвя от мъж. Затова се казва „Бял мъж”. Ястието е характерно за Петровден, когато в Балкана започва жътвата и за края на август, когато млякото на овцете е по-гъсто”, разказва леля Райна, която на 29 юни ще покаже на посетителите в музея как се готви „Бял мъж”.

„Бял мъж” може да е единственото мъжко ястие, но май участието на мъжете си остава само в легендата за създаването му. Защото умението да го приготвиш се предава от майка на дъщеря и от свекърва на снаха. Това разказа още леля Райна, която е запозната с народните традиции.

Още по темата:

На 29 юни, сряда, според християнската религия се отбелязва празника на светите апостоли Петър и Павел. А според българската народна традиция този ден е наречен Петровден и се тачи само за свети Петър, а следващият – 30 юни, е наречен Павльовден.

На 29 юни се слага край на двуседмичния Петров пост и се отговява с тазгодишно петровско пиле. Предпочита се да е първото петле за годината. Всяка стопанка меси петровски кравай за трапезата и малки кравайчета за овчаря и говедаря. На този ден се раздават и първите узрели петровки ябълки за Бог да прости умрелите.

Народът казва, че по Петровден е най-усилното и най-работно време, жъне се само до обяд, но се ожънва като за цял ден, защото свети Петър помага на жътварите. Традиция повелява по жътва да се яде на нивата, за да е сита година. В миналото основната храна на жътварите е била сиренето.

В една легенда се разказва как, от петровските горещини сиренето се разтопило. Св. Петър съжалил жътварите и стрил между дланите си няколко класа пшеница, направил брашно, което прибавил към разтопеното сирене.

Така се получила бяла гъста каша, която заситила глада на жътварите. Петровската обредна храна „бял мъж” се прави за бяло брашно и бял хляб и всеки трябва да си хапне и да опита за здраве и берекет.

„Работилничка за ритъм"
29 юни 2016
Габровският камерен оркестър ще закрие своя творчески сезон с гости от Южна Корея
29 юни 2016