Доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества и клиенти на Центъра за обществена подкрепа към Община Габрово се включиха в националната кампания за отбелязване на Европейския ден на солидарност между поколенията – 29 април.

В рамките на инициативата „Великденски внучета“ бяха организирани работилници, в които доброволци изработиха великденски картички, сувенири и украса. В дните 27 и 28 април те посетиха потребителите на Дома за възрастни хора с физически увреждания в кв. „Маркотея“, дневените центрове за възрастни хора и за деца и младежи с увреждания, както и Дневния център за стари хора, за да им поднесат подаръците и да ги поздравят с настъпващия празник Великден. Внимание в своите домове получиха също баби и дядовци, ползващи услугите на Домашния социален патронаж в Габрово.

  

По време на срещата в центъра за стари хора на ул. „Ивайло“ № 13 младите обмениха идеи и опит с по-възрастните за спазването на традициите около Великден преди и сега. Чуха се интересни истории за багренето на яйцата в миналото, когато е нямало модерни продукти, а хората са ползвали природни материали. Тестото за козунаците от царевично брашно се замесвало в дървени нощви, а маята се правила с отвара от хмел. Подготовката за празника минавала през Велики заговезни и Лазаровден, а постът, изповедта и причастието били задължителен елемент в духовния живот на вярващите.

  

Младежите разказаха на своите домакини за участието си в инициативата „Приеми ме на село“, при която са живели в домовете на баби и дядовци, включвайки се в традиционни дейности от селския бит. Идеята, стартирала в село Новаковци през 2013 г., намира все повече поддръжници сред млади и стари, давайки им възможност да се докоснат до същината на най-ценните и изконно български добродетели – трудолюбие, гостоприемство, любов към земята и уважение между хората.

Освен че зарадваха възрастните хора и ги заредиха с празнично настроение, великденските внучета бяха също поздравени – с авторски стихотворения, благодарности и аплодисменти.

  

Наученото в семейството от родители, баби и дядовци, от учители, треньори и преподаватели, от приятели, колеги в професията - е това, което предаваме на другите. В 21 век децата и младите хора знаят и умеят неща, с които предните поколения се справят по-трудно. Солидарността между поколенията е двустранен процес – да споделяме с другите това, което знаем и можем, и да разчитаме на тях за нещата, които не знаем и не можем. Защото всеки има нужда от внимание и разбиране!

29 април се отбелязва като Европейски ден на солидарност между поколенията от 2008 г., когато по предложение на словенското председателство Европейският съвет приема този ден да се почита, за да се насочи общественото внимание към нуждата от промяна в политиките за възрастни хора в Европейския съюз. За първи път Европейският ден на солидарност между поколенията бе отбелязан през 2009 г. във всички страни-членки на ЕС, включително и в България.

Повече снимки от инициативата са публикувани на:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1095540890487624.1073741847.153699114671811&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.485277408335734.1073741851.126397100890435&type=3

Културен календар за месец май
28 април 2016
Поздравление на кмета на община Габрово Таня Христова по случай Великден
1 май 2016